Moet je zonder klachten net zo streng diëten als mensen met klachten?

Ik kan wel smokkelen

Sommige mensen krijgen “bij toeval” de diagnose coeliakie. Ze hebben geen last van (buik)klachten, hebben een prima ontlasting en gewicht en voelen zich eigenlijk wel goed. Of je hebt coeliakie, eet al jaren glutenvrij en je merkt dat je niet meteen ziek wordt als je gluten binnen krijgt. Dan kun je misschien denken: ach één glutenvol biertje maakt niet uit. Of dat je niet zo streng op kruisbesmetting (bijvoorbeeld friet uit een gluten-frituur) hoeft te letten. Maar is dat ook zo? Moet je zonder klachten net zo streng diëten als mensen met klachten?

Een beetje glutenvrij bestaat niet

Helaas, het strikte dieet is ook voor iemand met coeliakie zonder klachten het beste voor de gezondheid. En je kunt helaas niet “een beetje glutenvrij” eten en er bestaat geen “lichte vorm van coeliakie”.  Feit is dat als je coeliakie hebt, je darmbeschadigingen krijgt van gluten. Uit onderzoek blijkt dat er bij mensen met coeliakie veranderingen in het lichaam optreden na consumptie van zeer kleine hoeveelheden gluten. Één broodkruimel of één glutenbevattend biertje bevat echt al véél te veel gluten voor iemand met coeliakie. De inname van gluten zorgt voor een activatie van het immuunsysteem en vervolgens voor beschadigingen en ontstekingen in de darmen. Met als gevolg dat de darm zijn werk niet goed meer kan doen en belangrijke voedingsstoffen minder opgenomen worden. Hierdoor kun je (uiteindelijk) veel verschillende klachten krijgen, zoals bijvoorbeeld vermoeidheid en botontkalking.

“Er bestaat geen

lichte vorm van coeliakie”

Ook zonder klachten toch strikt dieet

Het merendeel van de mensen met coeliakie die bij diagnose géén klachten ervaren, voelt zich toch beter als ze een tijd glutenvrij eten. Veel dingen zag je misschien altijd als “normaal” en je hebt nooit geweten dat het anders kan. Zo had ik laatst iemand in de spreekkamer die opeens zijn buik niet meer voelde. In de 45 jaar daarvoor was zijn buik altijd gevoelig en “aanwezig”, maar hij dacht dat dit normaal was en dat iedereen dit had. Pas als dit soort klachten wegvallen merk je dat het niet normaal was. Ook kan het zijn dat je je fitter en energieker gaat voelen, of dat andere klachten die je nooit had gerelateerd aan de coeliakie opeens verdwijnen.

Mocht je nu coeliakie hebben en – op de korte termijn – geen klachten ervaren van het eten van gluten, weet dan wel dat je goed en gezond bezig bent voor de lange termijn door je aan je strikte glutenvrije dieet te houden. Het is dus echt af te raden om dat glutenbevattende product te nemen, ook al voel je niet meteen klachten.

Blijf onder behandeling van specialist

En vraag je je nu af hoe je weet of je jouw dieet goed volgt als je geen klachten krijgt? Mijn tip is om altijd onder behandeling te blijven van een specialist. Die houdt in de gaten hoe het met jouw bloedwaarden gaat. Zakken de antistoffen netjes en blijven ze negatief? Zijn er geen tekorten in vitaminen en mineralen? Hoe voel je je verder? Een arts kan samen met jou beslissen of het nodig is om na een tijd een nieuw darmonderzoek te doen waarbij hapjes uit het darmweefsel gehaald worden. Aan het darmweefsel kun je zien of de darm herstelt.

Heb jij ook een vraag omtrent jouw glutenvrije dieet voor de Glutenvrije Dietist? Stel deze dan hier!

Omdat wij onze volgers graag van waardevolle informatie voorzien zijn wij een samenwerking aangegaan met Lisanne Bosch. Lisanne is een glutenvrije diëtist met coeliakie en ze heeft ook een eigen website; www.glutenvrijedietist.nl. Zij zal regelmatig invulling gaan geven aan het terugkerende topic “Vraag het de diëtist” op onze blog.

Lees hier de vorige vraag!

glutenvrijedietist