Nooit meer gluten eten, hoe begin ik?

Als je net begint met gluten uit je dieet schrappen dan zie je soms door de bomen het bos niet meer. Hier leggen wij je zoveel mogelijk de basis uit van het glutenvrije dieet.

Weet waar gluten in kan zitten 

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in bepaalde granen zoals Tarwe en Gerst. Het zit meestal in bewerkt voedsel zoals sauzen, kant-en-klaar maaltijden, kruidenmixen, chips, maar ook in cosmetica of knutselspullen bijvoorbeeld. Nou hoef je daar niet direct bang voor te zijn, maar het is wel goed om voorzichtig te zijn als je het per ongeluk binnen kunt krijgen, zoals met name bij lippenstift kan gebeuren.

Weet welke granen gluten kunnen bevatten

  • Tarwe
  • Tarwemeel
  • Tarwebloem
  • Spelt (wilde tarwe)
  • Rogge
  • Roggemeel
  • Roggebloem
  • Gerst
  • Gerstemoutbloem
  • Haver*
  • Havermout
  • Havervlokken
  • Havermeel
  • Griesmeel
  • Bulgur
  • Couscous
  • Graankiemen
  • Graankorrels
  • Graanvlokken
  • Gort
  • Parelgort
  • Grutten
  • Mout
  • Kamut
  • Triticale (kruising van tarwe en rogge)

* Uit recent onderzoek is gebleken dat zuiver haver en quinoa géén gluten bevat. Toch wordt aangeraden bij coeliakie geen haver of quinoa te gebruiken zonder het glutenvrije certificaat. (Een doorgestreept korenhalmpje). Anders weet je niet zeker of de haver of quinoa niet per ongeluk met gluten is besmet tijdens het productieproces of tijdens transport.

Deze producten bevatten meestal (tenzij anders vermeld) ook gluten:

  • Muesli, cruesli
  • Deegwaren, vermicelli, macaroni, spaghetti, mie
  • Paneermeel
  • Sojasaus
  • Hoisinsaus
  • Ketjap
  • Gebakken uitjes
  • Bier
  • Sommige alcoholische dranken

Etiketten leren lezen

Soms is een ingrediënt niet overduidelijk glutenbevattend. Volgens de wet Voedselinformatie (Europese Verordening 1169/2011) moeten allergenen dikgedrukt in de ingrediëntenlijst staan.

Alles wat van bovenstaande voedingsmiddelen is gemaakt moet dus dikgedrukt staan. Nou zijn er een heleboel benamingen die ook op een van de glutenbevattende grondstoffen slaan. Hieronder enkele voorbeelden;

  • Tarwezetmeel
  • Gerstemoutxtract
  • Tarwegries
  • Griesmeel
  • Tarwebloem
  • Mout
  • Moutstroop
  • Moutextract
  • Karamel van glucosestroop bevat soms gluten, maar de meesten zijn onder de 20ppm.

maltodextrine, dextrose of glucosestroop van tarwe of gerst kan gluten bevatten, de hoeveelheid is echter zo laag dat de meeste mensen met coeliakie hier tegen kunnen. Sommige mensen die extreem overgevoelig zijn kunnen hier wellicht toch niet tegen, met name als ze veel producten eten met deze ingrediënten. Je spreekt dan van een zogeheten glutenstapeling. Blijf je klachten houden ondanks alle maatregelen, of blijven je antistoffen erg hoog, neem dan contact op met een diëtist. Misschien is een 0%glutendieet dan de oplossing.

De vermelding “Kan sporen van gluten bevatten” of “Bevat sporen van gluten”

Het is belangrijk zelf na te gaan of iets logischerwijs sporen kan bevatten. Wordt een product in een fabriek gemaakt waar ook met glutenbevattende granen wordt gewerkt, let dan goed op. Het is niet wettelijk verplicht om de vermelding “Kan sporen van gluten bevatten” op het etiket te zetten. Je loopt dus evenveel kans op kruisbesmetting bij het consumeren van een product met of zonder deze mededeling. Het is vaak een manier voor de fabrikant om zich in te dekken tegen eventuele claims. Alleen producten met het glutenvrij-logo zijn gegarandeerd glutenvrij. Betekent dit dat je dan alleen nog maar producten met het glutenvrije logo kunt gebruiken? Nee, dat niet, maar probeer wel om glutenstapeling te voorkomen door goed na te gaan of het logischerwijs sporen van gluten kan bevatten of niet.

Bij de vermelding “Bevat sporen van gluten” raden wij uiteraard het nuttigen van dat product af.

Kruisbesmetting

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het zijn dat je je glutenvrije voedingsmiddelen/maaltijden besmet via sporen van gluten. Lees hier meer over hoe je kruisbesmetting kunt voorkomen.