Voor de thuisbakkers met engelengeduld : Glutenvrije Spekkoek

Eén van onze glutenvrije keukenprinsessen heeft haar best gedaan dit recept te perfectioneren tot een exemplaar dat niet onder doet voor de glutenvolle spekkoek. Wat is dit toch een traktatie!

Belangrijk om te weten is dat je hiervoor wel een oven met grillfunctie nodig hebt! Het duurt ook wel een tijdje voordat het klaar is dus doe dit op een dag dat je er de tijd voor hebt.

Ingrediënten:

  • 300 gram roomboter (kamertemperatuur niet gesmolten)
  • 8 eiwitten
  • 10 eidooiers
  • 125 gram zelfrijzende bloem (doves farm)
  • 250 gram poedersuiker
  • nog 1 eetlepel suiker (witte basterd of kristal)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 el koekkruiden
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl kruidnagelpoeder

Bereiding:

met dit recept krijg je een goede hoge spekkoek in een springvorm van 18 cm.

****Let op voor dit recept heb je een oven nodig met een grillfunctie. ****

Klop de eiwitten met 1 el suiker helemaal stijf. Zet deze aan de kant. Klop de boter met poedersuiker en vanillesuiker tot een romig geheel. voeg hier een voor een de eigelen bij. Nadat alle ei is opgenomen bloem toevoegen en weer roeren. Voeg vervolgens het eiwitschuim toe en spatel dit rustig om. Nu hebben we het vanillebeslag (de witte lagen van de spekkoek).

Verdeel het beslag in tweeën. In het ene deel voeg je al de kruiden. Dit wordt dan het bruine beslag.


De oven voorverwarmen op 180 graden.

De springvorm bedekken met bakpapier. Zorg dat het bakpapier geklemd is tussen de bodem en de ring.


Verdeel nu een flinke lepel beslag over de bodem. Zet dit in de oven ongeveer 10 min. Haal uit de oven en doe nu een lepel van het andere beslag en doe weer in de oven 10 min. Nu is de basis gelegd.

Zet nu de ovenstand uit en zet de grillfunctie van oven aan. Het liefst op de laagste grill stand. Nu kun je weer een lepel beslag smeren en dit in de oven zetten. Let op, met de grillfunctie zal dit erg snel gaan. Laat bakken totdat de laag LICHTBRUIN kleurt aan de bovenkant. Op deze manier kun je de spekkoek laag voor laag afmaken.

Het is niet de bedoeling dat er bellen ontstaan. maar met zelfrijzendmeel ontstaan die soms wel. Deze kun je doorprikken met een vork of sateprikker voordat je verder gaat met de andere laag.

Laten afkoelen, bewaren in de koelkast. Eetsmakelijk!