ROYALE AARDAPPELOVENSCHOTEL

Okay we zeggen het er maar gelijk bij; je geduld wordt bij dit gerecht zwaar op de proef gesteld. Máár het is het werk en het wachten dubbel en dwars waard!!

Dit gerecht is ook goed van te voren voor te bereiden als je gasten krijgt. Dan zet je het voor het opdienen gewoon nog even in de oven om op te warmen.

Voor +/-  4 personen

  • Ongeveer 1,5 kg geschilde hardkokende aardappelen
  • 1 grote ui
  • 1/2 knoflook
  • 50 gram boter (en extra voor het invetten)
  • 1 portie bacon of spekreepjes
  • 125 ml slagroom (niet geklopt)
  • paar takjes verse thijm
  • Ook een grote ovenschaal, een oliekwast en aluminiumfolie.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Vet de ovenschaal in met boter.

Haal de geschilde en gewassen aardappels langs een mandoline of een kaasschaaf en snijd hiermee hele dunne plakjes. Leg die plakjes over de breedte in rijtjes in de ovenschaal.

Stop hiertussen schijfjes ui en stukjes knoflook.

Giet de slagroom er overheen.

Smelt boter in een pannetje en strijk de aardappels hiermee in.

Peper en zout naar smaak eroverheen strooien.

Dan met aluminiumfolie de ovenschaal afdekken en 60 minuten laten garen.

Na die 60 minuten verdeel je verse takjes thijm en stukjes bacon over de ovenschotel. Nu nog ongeveer 30 minuten afbakken zonder aluminiumfolie.

Controleer of het gaar is, anders steeds 5 minuten baktijd erbij. Let op dat het niet aanbrand. Als dit toch gebeurt, zet de oven dan iets lager.

Het is een klusje maar als je eenmaal klaar bent dan is het echt genieten! Een super lekkere basis voor een koninklijke maaltijd. Je serveert hier nog groenten of salade bij en een lekker stukje vlees of vis. Wij serveerden het met reepjes gewokte courgette en kabeljauw met cheddar on top. Enjoy!!!

PS: wil je dit gerecht vegan maken, gebruik dan een plantaardige kookroom en boter en laat de spekjes weg, kan ook prima!