Mayra eet ook glutenvrij

Glutenvrij Snackerij interviewde de 23-jarige Mayra Hondema.

Hi Mayra, wij kennen jou van Instagram als een van onze trouwe volgers. Je zingt, danst en acteert. Daarbij werk je als productiemedewerker en heb je ook nog de tijd om de World Championhips Of Performing Arts van Nederland en België aan te voeren. Een druk bestaan en een glutenvrij dieet volgen gaat jou goed af, daar willen wij graag meer over horen.

-Kan je ons vertellen waarom jij glutenvrij eet?

“Omdat ik er achter ben gekomen dat dit heel goed werkt voor mij en mijn buik”.

-Hoe lang houdt jij je al aan dit dieet?

“Sinds augustus vorig jaar ben ik er achter dat ik glutenintolerantie heb, omdat ik al zo lang als ik mij kan herinneren altijd buikpijn heb gehad. En ik ben heel veel naar de dokter geweest, heb heel veel tests en onderzoeken gehad. Ook heb ik medicatie gehad, uiteindelijk is er zoals bij veel mensen in eerste instantie het Prikkelbare Darm Syndroom vastgesteld. En daar kreeg ik medicatie voor, maar dat hielp eigenlijk niet echt. Dat heb ik een aantal jaar genomen.

Verder heb ik nog medische hypnose geprobeerd, waardoor ik mijn buik heb leren ontspannen. Dat helpt wel een beetje, maar niet genoeg. Toen heb ik tijdens mijn stage meegereden met een cameraman die glutenvrij at en die vroeg ik ernaar, hoe lang hij dat al deed. Hij vertelde dat hij, net zoals mij, altijd al buikpijn had. Hij kwam er via een onderzoek achter dat hij glutenintolerant was. Toen dacht ik van “goh, dat klinkt eigenlijk wel heel erg bekend”.

Dus ik ben naar de huisarts gegaan en vroeg of ik daarop getest kon worden. Dat wilden ze eigenlijk niet. Na aandringen heb ik een test gekregen. Er is niet uitgekomen dat ik coeliakie heb. Maar ik ben vervolgens wel op eigen initiatief gestopt met gluten eten, ik merkte direct dat dit hielp “.

-Heb je een diëtist ingeschakeld?

“Ik heb een diëtist ingeschakeld omdat ik toch niet zomaar opeens wou stoppen met gluten eten omdat ik eerst wou weten wat ik tekort zou kunnen komen en ook graag haar mening wou weten en of er ook andere oorzaken zouden kunnen zijn. Hierdoor ben ik met het Fodmap-dieet begonnen. Daarbij elimineer je eerst alle voedingsstoffen waar je op zou kunnen reageren en voeg je er telkens weer eentje aan je dieet toe. In dat dieet mocht je wel 100% speltbrood eten, maar ik merkte direct dat ik daar op reageerde, ik kreeg de hele dag buikpijn. Voor mijzelf was het wel snel duidelijk, toch heb ik het dieet afgemaakt, omdat ik wilde weten of er nog meer intoleranties naar voren zouden komen. Uiteindelijk waren de diëtist en ik er toch over uit dat het de gluten waren waar ik niet tegen kon. Sindsdien ben ik glutenvrij gaan eten”.

-Vind je het een moeilijk dieet?

“Het was eerst eventjes wennen, gewoon alle etiketten moest ik lezen, dat vond ik wel even moeilijk. Zeker met mijn werk is het wel eens lastig. Ik werk als productieassistent bij een reclameproductiebedrijf, we staan vaak lange dagen op set. Ik moet de catering regelen, dus aan de ene kant is het makkelijk dat ik kan aangeven dat er iemand glutenvrij eet, maar aan de andere kant kan je niet zo makkelijk iets laten bezorgen wanneer wij uitlopen bijvoorbeeld. Dan moet ik er toch meer moeite voor doen en overal achteraan bellen om te kijken of ze glutenvrije opties hebben.

Thuis heb ik er helemaal geen last van, behalve bij het ontbijt omdat ik niet van brood houd en yoghurt doe ik vaak met yoghurt met wat fruit en nootjes, lijnzaad, maar dan merk ik toch dat ik weer snel trek krijg. Avondeten niet want je hebt zoveel opties; rijst, aardappel, zoete aardappel, quinoa, noem maar op dus dat vind ik niet zo lastig. Alleen alles uit pakjes kan niet meer, sinds ik glutenvrij eet kook ik veel verser. Ik houd ook heel erg van koken. Je weet ook veel beter wat je eet, dat vind ik er wel positief aan. Soms valt uit eten gaan wel tegen”.

-Heeft het volgen van dit dieet jouw leven positief beinvloed?

“Jazeker, ik heb sowieso geen buikpijn meer. In ieder geval niet meer diezelfde pijn in mijn darmen. Dat beperkte mij enorm in mijn leven en daar ben ik nu helemaal vanaf. Ik ben vanaf mijn 18e al bloeddonor, en ik mocht eigenlijk heel vaak geen bloed geven omdat mijn HB altijd te laag was, wat ik heel erg jammer vond, want ik wilde dat heel graag. Maar sinds mijn dieet zit zijn mijn waardes goed en kon ik wel doneren. Dat was voor mij ook wel een bevestiging dat het echt door de gluten kwam, ook al was het niet officieel uit de test gekomen. Die testuitslagen zijn dus niet altijd even betrouwbaar”.

-Baal je ook wel eens dat je niet “gewoon normaal” kunt mee eten met de rest?

“Ja natuurlijk, ik denk dat iedereen die glutenvrij moet eten ervan baalt. Vooral als je met vrienden bent en het wordt wat later en ze zeggen; “zullen we snel even langs de Subway of laten we even snel langs de Mac om iets te halen.” Je kunt niet zo spontaan ergens heen zonder altijd je op voor te bereiden. Je moet eigenlijk altijd vooruit plannen. Ik heb altijd nootjes en crackers in mijn tas voor nood. Dus ja het spontane is het moeilijkst. Soms wou ik wel graag dat ik net zoals de rest kon mee eten, dat blijft toch wel”.

-Wat doe je als er op een feestje niks te eten is voor jou?

“Dat is er volgens mij niet, er is altijd wel iets wat ik mag hebben. Een naturelchips of ze hebben vaak ook wel kaas. Ik heb nog niet echt meegemaakt dat er voor mij niks was. Ik heb wel altijd zelf ook iets bij me en anders dan vraag ik of ze iets van komkommer of naturelchips hebben”.

-Heb je ook vrienden en/of familie die ook glutenvrij eten?

“Nee, niet binnen mijn vriendenkring of familie. Mij moeder heeft het wel een poosje gedaan vanwege migraine, maar dat bleek haar niet te helpen. Dus in mijn directe omgeving ben ik de enige”.

-Houdt jouw omgeving genoeg rekening met jouw dieet?

We eten vaak glutenvrij samen, maar als we bijvoorbeeld pasta eten dan doen we dat apart, vanwege de kosten. Mijn familie en vrienden vonden het wel moeilijker, ze vergeten het ook wel eens. Maar dat is op zich wel logisch want je kunt er niet zomaar vanuit gaan dat iedereen er rekening mee houdt.

Tegenwoordig kun je wel goed glutenvrij eten in restaurants en zijn glutenvrije producten wel beter verkrijgbaar gelukkig. Ook vanwege de hype rondom glutenvrij natuurlijk. Zo gaf die collega met glutenintolerantie ook aan dat het 20 jaar geleden echt heel anders was en je echt geen glutenvrij brood in een restaurant had“.

-Hoe bereid jij je voor als je een dag niet thuis eet?

“Je denkt vooruit, hebt standaard wat in je tas. als je bijvoorbeeld naar de Efteling gaat dan bel ik van tevoren altijd even. Op mijn werk vind ik het dus wel lastig. Ik ben wel degene die het eten verzorgd dus ik zorg er we voor dat er wat is, maar als het uitloopt, de snacks die je effe snel naar binnen kunt werken dat blijft wel ingewikkeld. Verder ben ik altijd wel voorbereid”.

-Waar haal jij inspiratie vandaan voor het maken of bedenken van glutenvrije maaltijden?

“Zoals ik al zei houd ik heel erg van koken en bakken, dat doe ik al van kleins af aan met mijn moeder. We doen ook 1 keer in de maand iets speciaals, zoals zelf pasta of sushi maken. Je kunt het zo gek niet bedenken of we maken het. Ik bakte eigenlijk ook altijd taarten voor mensen, dat glutenvrij bakken vind ik wel moeilijker. Ik ben er wel heel erg mee bezig om lekkere dingen te bedenken en de juiste ingrediënten te vinden. ik hou onwijs veel van chocolade en ik vind het leuk om te onderzoeken welke meelsoorten ik kan gebruiken voor glutenvrije brownies bijvoorbeeld. Ik haal mijn inspiratie eigenlijk van mijn eigen ervaring en probeer juist de dingen waar gluten in zitten te vervangen voor iets zelfgemaakt, zoals een bloemkoolbodem als pizzabodem. Ik heb zelf niet zo’n goed gevoel bij veel glutenvrije producten”.

-Wat is jouw favo glutenvrije restaurant?

“Toen ik dat FODmap dieet deed, ging ik uit eten met mijn familie. Ik mocht natuurlijk heel veel niet, toen heb ik gebeld en ze zeiden als ik een lijstje meenam wat ik niet mocht dan zouden ze er zelf wat op bedenken. De kok kwam naar mij toe en die vond het juist heel leuk omdat ie nu zelf creatief mocht zijn en ik heb echt heerlijk gegeten, van voorgerecht tot toetje en dat vond ik echt superleuk. Dit was in Grou in Friesland en dat was me heel erg bijgebleven “.

-Wat voor een glutenvrije snack of gerecht kan iemand je echt wakker voor maken?

“Ik vind die glutenvrije Oreo’s wel heel lekker, of Ben & Jerry’s. Überhaupt chocolade. Ik houd ook heel erg van kikkererwten. Gewoon kikkererwten zelf weken en bakken, lekker om te knabbelen. Ik maak er ook zelf borrelnootjes van, lekker snackje voor s’avonds op de bank”.

Wat heb je liever:

-Glutenvrij brood of glutenvrije ontbijtgranen

“Toch brood”.

-Pizza of pannenkoeken

“Van pizza en pannenkoeken houd ik niet zo, iedereen verklaard mij altijd voor gek. Maar als ik dan moet kiezen dan Pizza, met een bietenbodem”.

-Lekkere vette hap of liever gezond

“Echt liever gezond. Ik heb nooit van Mc Donalds gehouden, alles wat gefrituurd is vind ik niet echt lekker, ik ga dan toch liever voor een gezonde hap. Heel saai maar dat heb ik altijd al gehad”.

-Thuis of uit eten

“Uit eten is natuurlijk altijd lekker. Ik vind het wel een uitdaging om lekker glutenvrij ui eten te gaan, maar ik vind het toch ook wel heerlijk om op de bank eventjes wat te eten. Het is half-half, ik hoef echt niet elke dag uit eten, maar zou het ook niet willen missen”.

-Voor iemand koken of dat er voor je gekookt wordt

“Ja eigenlijk toch liever zelf voor iemand koken. Ik houd er gewoon heel erg van en eigenlijk is het voor mij dan altijd een soort van; hebben ze door dat het glutenvrij is of niet? Ik maakte met Sinterklaas bijvoorbeeld een speculaas-spijsrol en iedereen vond het heerlijk maar ze hadden niet door dat het glutenvrij was. Dat is voor mij wel een doel om mensen glutenvrij te laten eten zonder dat ze het door hebben. Ik kook dus echt liever voor een ander”.

-Op de bank of aan tafel

“Op de bank vind ik na een lange dag gewoon heel lekker, even bijkomen voor de tv”.

-Zoet of hartig

“Definately zoet! Ja ik vind hartig ook wel lekker maar ik hou gewoon heel erg van chocolade, ik ben echt een zoetekauw“.

-Als je een toverstaf had, welk gerecht of product zou jij dan omtoveren tot een glutenvrije versie?

“Ik denk toch dat ik ga voor brownie. Ik ben echt heel erg bezig met het vinden van de perfecte glutenvrije brownie, tot nu toe nog niet gevonden. Ik vond die van Dr. Oetker uit een pakje echt het lekkerst, heel slecht ik weet het, maar die vind ik zo lekker en ik probeer die te evenaren in een glutenvrije versie”.

-Heb jij tot slot nog een gouden tip voor onze volgers?

“Wees niet bang om iets uit te proberen. Heel veel mensen zijn bang dat iets niet lekker is of mislukt maar ga gewoon alles uitproberen wat je maar glutenvrij kunt eten. Anders blijf je denk ik een beetje hangen in dezelfde dingen, dat je steeds maar dezelfde pasta en rijst eet, dus wees niet bang om nieuwe dingen te ontdekken, daardoor wordt het gewoon veel lekkerder en leuker”!

“Ik vind jullie website heel erg leuk, jullie doen het heel goed vind ik. Een persoonlijk mailtje wat ik van jullie ontving vind ik ook heel fijn en voelt heel goed. Sinds ik jullie volg denk ik ook wel van ja; dit is ook wel heel erg belangrijk. Ik zou het ook heel erg leuk om een samenwerking met jullie te doen, een glutenvrije blog of receptje of mijn journey naar de perfecte brownie, omdat jullie wel een positieve invloed hebben gehad op mij en ik vind jullie een positief en interessant bedrijfje”. 

Nou Mayra, bedankt voor dit superleuke interview en fijne feedback. Ook leuk dat je met ons wil samenwerken, wij zijn daar zeker ook voor in. Laten we beginnen met jouw zoektocht naar dè ideale brownie, want dat lijkt ons een leuk concept ook voor onze andere volgers!

To be continued…