SUBWAY GLUTENVRIJ!

Een historisch moment

Het is een historisch moment, want Subway heeft eindelijk een glutenvrij broodje in hun assortiment opgenomen en dat was iets waar wij zelf al lang op hoopten! Het nieuwtje prijkt groots op hun vitrine en ze hebben zelfs een glutenvrij-protocol opgemaakt voor hun medewerkers. Wat deze werkwijze inhoudt kun je lezen op een van de foto’s.

Wij namen gelijk de proef op de som, want we waren uiteraard mega benieuwd naar dit nieuwe broodje en ook zelfs wel een beetje zenuwachtig. Hoe zouden ze het aanpakken? Zou ie net zo lekker zijn als “de echte”? En vooral; worden we er niet ziek van? Het zou toch fantastisch zijn als je eindelijk ook gewoon lekker zou kunnen meedoen met een Sub-je?!

De vuurdoop

Allereerst staat het nu groots aangegeven op hun vitrine zoals je op de foto kunt zien, maar bij navraag merkte je wel dat alles nog een beetje nieuw voor ze was. Geeft niks, al het begin is moeilijk! Het is logisch dat het proces er nog niet helemaal ingebakken zit.

Wij bestelden de Sub of the day, met kip voor de aanbiedingsprijs van €4,50. De prijs van een glutenvrij broodje scheelt niet met die van een gewone Sub. Tevens namen we de upgrade met zakje Lays naturel en drankje naar keuze. In principe kun je uit bijna alle toppings kiezen. Welke daarbuiten vallen staan beschreven in het document die de werknemers hebben en je kunt de allergenenkaart raadplegen. De Subway-medewerker waste haar handen, wisselde van handschoenen en pakte de in cellofaan-verpakte glutenvrije broodjes. Ook maakte zij de oven schoon. De nog bevroren broodjes werden keurig op een schoon bakpapiertje gelegd. De kip werd vanuit een portieverpakking op het brood gedaan. Tot zover ging alles helemaal naar wens.

Wat ons helaas toch een beetje tegenviel was dat de rest van het beleg, zoals de kaas voor onze broodjes wel gewoon uit de normale bakjes gepakt werd. Daar worden de glutenvolle broodjes ook mee belegd en in de buurt bij opengesneden. Gelukkig wel met schone handschoenen allemaal gepakt, maar toch ligt hier een redelijk grote kans op kruisbesmetting op de loer. De broodjes gingen in de oven en vervolgens werden de verse groenten en saus naar keuze toegevoegd. (Er was 1 saus niet glutenvrij, dat is de Ceaserdressing).

Look taste & feel

Oke, tot zover redelijk tevreden. Ze vertelde er ook netjes bij dat er kans op sporen aanwezig waren. Dat risico hadden wij wel ingecalculeerd. Helaas is dat bijna onvermijdelijk als je ergens buiten de deur eet. Toch vinden wij het wel lastig om dan vol overtuiging een hap te nemen, maar we waagden de gok. Het brood voelde eigenlijk erg goed aan, zag er ook hetzelfde uit als de gewone broodjes. En de smaak; lekker krokant, fijne bite maar toch zacht van binnen en ook lekker vers! Eigenlijk exact wat we ervan gehoopt hadden. Hij vulde ook erg goed. Dus ja, hij was echt wel heel erg lekker.

Eindconclusie

Goed, zoals we al zeiden; erg lekker en wij waarderen hun inzet om ook de mensen die glutenvrij eten tegemoet te komen zeer! De voorzorgsmaatregelen die zij treffen om het glutenvrije broodje tot een succes te maken zijn een goed begin. Echter ligt het gevaar voor kruisbesmetting naar onze mening ondanks deze bereidingsprocedure toch op de loer. Zo gebruikten zij dus het beleg uit de bakjes waar ook de gewone broodjes bij in de buurt gesneden en belegd werden. Dit zouden ze gemakkelijk kunnen oplossen door nieuwe verpakkingen te openen en deze enkel voor glutenvrije broodjes te gebruiken. Een beperkte keuze is misschien een logisch gevolg, maar als je hierdoor minder risico op kruisbesmetting loopt is dat het wat ons betreft wel waard. Ook zouden ze schoon keukengerei moeten gebruiken; dus niet met dezelfde lepel of mes over het glutenvrije broodje strijken als waarmee ze de normale broodjes behandelen. Dit hebben wij teruggekoppeld aan Subway, hopelijk zullen ze hier wat strenger op toezien zodat hun glutenvrije broodje ook echt een daverend succes zal worden!

Wij hebben gelukkig geen klachten gekregen na het eten van de broodjes dus wat ons betreft kun je met een gerust hart gaan proeven, als je zelf ook maar een beetje alert meekijkt en hen vraagt om extra voorzichtig te werk te gaan. Download hier hun allergenenlijst.

Ingrediëntenlijst:

Water, Rijstmeel, Tapiocazetmeel, Maiszetmeel, Raapzaadolie, Gist, Bevochtigingsmiddel (E 422), Psylliumvezels, Suiker, Erwteneiwit, Stabilisatoren (E 464, E 415), Zout, Boekweitmeel.

Allergenen: GEEN

Wordt geproduceerd en verpakt in een glutenvrije omgeving.

Dit bericht is onafhankelijk

Subway Glutenfree
Glutenvrije Subway
Subway glutenvrij protocol
Subway werkwijze
Subwayglutenvrij
SUBWAY ZONDER GLUTEN
GLUTENFREE SUBWAY