Annemiek eet ook glutenvrij

Glutenvrij Snackerij interviewde de 23-jarige charmante blogster uit Twente; Annemiek Nauta, in het dagelijks leven sport zij graag, is ze student en drinkt zij graag koffie.

Hi Annemiek, wij kennen jou van Instagram en van jouw blog annemieknauta.nl waar je over jouw glutenvrije leven en alles wat daar bij komt kijken schrijft.

-Kan je ons vertellen waarom jij glutenvrij eet?

“Toen ik 12/13 was ben ik langere tijd heel ziek geweest. Veel overgeven, diarree, kilo’s afgevallen. De internisten konden toen maar niet vinden wat ik had. Iedereen die glutenvrij eet kent die hele rompslomp in het ziekenhuis wel, dat er altijd wat is en altijd maar op iets anders gooien zoals bijvoorbeeld het Prikkelbare Darm Syndroom. Mijn ouders lieten het er niet bij zitten, ik was ontzettend jong en had zoveel pijn steeds. Uiteindelijk hebben ze verzocht om een gastroscopie waarbij ze een hapje uit je maag nemen. Toen hebben ze het op de kweek gezet en kwamen ze er vrij snel achter dat ik coeliakie heb. Hierdoor moet ik echt 100% glutenvrij eten, ik mag ook geen tarwe, ik mag daarbij niks eten wat in de buurt komt van glutenvrij eten, ik mag mijn vriend geen kus geven als hij gluten heeft gehad, noem maar op. Je kent het vast wel. In het begin was het heel erg wennen en was ik een beetje zoekende, maar nu ben ik er wel aardig in thuis. Daarom moet ik dus glutenvrij eten, ik heb geen keuze”.

-Hoe lang houdt jij je al aan dit dieet?

“Aan het begin hield ik mij niet zo heel erg goed aan het dieet, ik was een pubertje en dacht; dat ene broodje dat maakt niet zo heel veel uit. Aan het begin interesseert het je niet zo, maar als je ouder wordt merk je dat het best wel veel gevolgen kan hebben. Je kan bijvoorbeeld onvruchtbaar raken als je gluten blijft eten wanneer je coeliakie hebt, je kunt darmkanker ontwikkelen, dat wil natuurlijk niemand. Dus ik ben mijzelf er wat meer in gaan verdiepen en toen kwam ik tot de conclusie dat het eigenlijk gewoon heel gek is als je glutenvrij móet eten en je gewoon gluten eet. Dus zo gek als ik eigenlijk al ben, besloot ik een keer normaal te gaan doen (zegt ze met een knipoog)”.

-Heb je een diëtist ingeschakeld?

“Ja aan het begin wel, volgens mij moet je dat vanuit het ziekenhuis. Dan krijg je die begeleiding. Volgens mij, het is al zo lang geleden. Maar ik ben dus een aantal keer bij de diëtist geweest om te bespreken wat het allemaal inhoud en wat je wel en niet mag. Ondertussen loop ik daar niet meer, ik denk dat ik er drie keer ben geweest. Ik heb wel een samenwerking gehad met Jorien Brinkers, dat is en sportdiëtist hier uit Twente. Zij heeft mij een paar keer advies gegeven op basis van mijn voedingspatroon en mijn coeliakie”.

-Vind je het een moeilijk dieet?

“Aan het begin vond ik het nogal moeilijk, wat ik net al aangaf, maar op dit moment heb ik er absoluut geen problemen meer mee. Mijn omgeving accepteert het ook wat meer. In het begin voelde ik mij echt de vreemde eend in de bijt, dan ben je anders en ben er ook wel mee gepest. Ondanks dat het voor de mensen die dat hebben gedaan het waarschijnlijk als grapje voelde, of dat ze het niet zo serieus namen weet ik het nog wel. Het feit dat ik het nog weet zegt voor mij wel dat ik mij enigszins gepest voelde. In die zin vond ik het wel moeilijk, maar nu kan ik dat wel goed van mij afzetten. Ik vind dat mensen die pesten omdat mensen anders zijn zelf een grote tekortkoming hebben. Dus eigenlijk heb ik een beetje medelijden met de mensen die anderen pesten of plagen om iets wat zij anders hebben”.

-Heeft het volgen van dit dieet jouw leven positief beinvloed?

“Ik heb mijn blog (zegt ze enthousiast), die ben ik vorig jaar begonnen en daar ben ik super trots op. Ik wil aan de hand van mijn blog mensen laten zien dat glutenvrij eten niet heel moeilijk hoeft te zijn. Dat je met veel basisingrediënten een heel eind komt, maar dat je gewoon heel schoon moet werken. En in die zin vind ik dat het mijn leven positief heeft beïnvloed omdat ik vooral ook anderen probeer te motiveren”.

-Baal je ook wel eens dat je niet “gewoon normaal” kunt mee eten met de rest?

“Ja natuurlijk! Ja eigenlijk wel. Het is niet zo dat ik bepaalde dingen heel erg mis, vroeger vond ik lasagne bijvoorbeeld superlekker, maar nu kan ik dat ook gewoon glutenvrij maken. Dat ga ik binnenkort ook doen trouwens. Het enige dat ik misschien echt mis is misschien een donut ofzo. Maar ik vind het nu niet echt heel lastig meer”.

-Wat doe je als er op een feestje niks te eten is voor jou?

“Euhm, eigenlijk heb ik daar niet echt moeite mee. Ik houd er sowieso niet heel erg van om ’s avonds heel veel te eten, ik respecteer mensen ook die er niet aan hebben gedacht. Ze doen het niet expres, ze denken er waarschijnlijk gewoon niet aan. Dat kan gebeuren, ik zou er niet al te moeilijk over doen. Ik merk wel dat ze bijvoorbeeld in mijn voetbalteam en vriendinnengroep altijd wel iets voor mij hebben en dat vind ik ook echt súperlief en dat waardeer ik ook heel erg, dat wil ik wel graag even benoemen”.

-Heb je ook vrienden en/of familie die ook glutenvrij eten?

“Nee, eigenlijk niet. Ik ken wel een aantal mensen die ook glutenvrij moeten eten. Al dan niet door het bloggen, maar niet in mijn directe omgeving”.

-Houdt jouw omgeving genoeg rekening met jouw dieet?

“Ja, aan het begin was het vooral lastig voor mijn ouders – of meer voor mijn moeder – want die kookte altijd. Zij moest altijd rekening met mij houden en vroeger was dat wel moeilijker. Maar nu merk je dat ik net zo snel mijn eigen eten klaar maak, ach en anders kook ik gewoon voor de hele familie. En mijn omgeving en familie koopt altijd wel een glutenvrij gebakje voor mij, in het cafe halen ze andere chipjes voor mij. Er is in de afgelopen paar jaar zoveel vooruitgang, er komt veel meer bekendheid dat heel veel mensen in mijn omgeving er gewoon rekening mee houden, en zo niet dan zijn ze het gewoon vergeten, dat geeft niks”.

-Hoe bereid jij je voor als je een dag niet thuis eet?

“Soms neem ik bewust iets niet mee, dan heb ik zoiets van ik ga vandaag de uitdaging aan om onderweg iets te scoren wat glutenvrij is. Dat is soms best wel spannend, dat zou ik vijf jaar geleden echt niet gedurfd hebben. Maar meestal mealprep ik, dan bereid ik alles voor. Maar soms heb ik van die dagen dat ik gewoon random door de stad ga lopen en dan kijk ik of ik iets kan vinden en dat lukt ook meestal wel”.

-Waar haal jij inspiratie vandaan voor het maken of bedenken van glutenvrije maaltijden?

“Vaak bedenk ik mijn hoofdingrediënt, vanuit daar ga ik verschillende gerechten proberen. Natuurlijk kijk ik weleens op Pinterest of andere blogs, daar doe ik ook verschillende inspiratie op. Soms krijg ik producten opgestuurd, dan heb ik de basis al. Ja en je weet zelf wel wat je lekker vindt, dus het ligt ook een beetje aan de creativiteit van de persoon om inspiratie op te doen”.

-Wat is jouw favo glutenvrije restaurant?

“Jeetje, ik eet de laatste tijd overal wel goed. Maar toen ik het net kreeg kwam ik heel veel bij restaurant De Poppe in Markelo. Zij hebben van het begin af aan allerlei verschillende dingen te maken met een apart sausje. Het vlees deden ze op een andere grill of in andere pan, daarom wil ik hun toch wel even noemen omdat ik daar van kleins af aan kom en ze toch altijd de moeite hebben gedaan om mij ook mee te kunnen laten eten en dat is echt superfijn. Daarnaast zijn de overige restaurants in Markelo (Het Wapen van Markelo en de Kroon Markelo) ontzettend goed ingespeeld op de wensen van iemand met een allergie. Echt top!”.

-Wat voor een glutenvrije snack of gerecht kan iemand je echt wakker voor maken?

“…Ik had dit beter moeten voorbereiden! Ik heb de ene dag zin in snoep en de andere dag zin in drop de andere dag in kaas het is heel verschillend. En het is ook maar net waar je zin in hebt, ik denk niet dat ik echt een glutenvrij gerecht of snack heb waar je me wakker voor kunt maken, ik houd gewoon veel te veel van slaap haha”.

Wat heb je liever:

-Glutenvrij brood of glutenvrije ontbijtgranen

“Ik ben echt helemaal verzot op mijn ontbijtgranen. Ik eet echt bijna iedere ochtend de Choco Muesli van Consenza, daar kan ik ’s avonds echt naar uitkijken. Maar een broodje als avondeten of als lunch vind ik ook superlekker, dus ik denk dat ik voor beide ga”.

-Pizza of pannenkoeken

“Dat is sowieso pannenkoeken! Ik maak bijna 1 keer in de week pannenkoeken voor mijn vriend en mij. Tegenwoordig vaak die van Koopmans, die is heel goed en echt superlekker, mijn vriend proeft het verschil niet eens, het is echt heaven on earth zou ik bijna zeggen”.

-Lekkere vette hap of liever gezond

“Eigenlijk straal ik dat wel een beetje uit en dat is dat ik beide echt heel erg lekker vindt en dat ik ook vind dat je in een gezonde lifestyle beide ook moet kunnen combineren. Doordeweeks eet ik bijna altijd gezond, maar in het weekend kan ik me ook echt voleten bij de Mc Donalds of heel veel chocolade eten. Die Jumbo gebakjes komen altijd in twee, nou die laat ik echt niet zitten hoor! Dan komt mijn innerlijke vreetzakje wel omhoog, dus ik zeg BEIDE!”.

-Thuis of uit eten

“Ik vind thuis lekker tapas eten met mijn vriend of vriendinnen echt supertof, maar uit eten is dan toch een beetje exclusiever. Vroeger vond ik dat echt heel lastig, durfde ik niet uit eten, moest ik echt de regie hebben waar we aten en wat ik at. Ik werd helemaal gek, ik werd er echt een beetje psycho van als ik eerlijk ben. Maar de laatste tijd kan ik dat wel goed loslaten en heb ik door mijn blog dat ik vaker uit eten durf. Mijn vriendin zei mij laatst ook heel lief dat dàt het positiefste is aan mijn blog, dat ik de angst niet meer heb om ziek te worden. En als je ziek wordt dan is het maar zo”.

-Voor iemand koken of dat er voor je gekookt wordt

“Sowieso zelf koken. Zoals ik net al zei, die regie die wil je het liefst gewoon zelf houden. Ik vind ook gewoon dat ik best wel goed kook, dat mag ook wel eens gezegd worden toch?”

-Op de bank of aan tafel

“Dat is dan toch aan tafel, ik vind het wel wat hebben dat je wel aan tafel eet. Ik eet elke dag samen met mijn vriend en dan bespreek je met elkaar hoe je dag was. Ik vind het wel belangrijk dat je echt aandacht voor elkaar hebt. Als je op de bank hebt dan zet je gauw de tv aan, als je alleen bent is dat wel relaxt, maar met zijn tweeën dan echt aan tafel”.

-Zoet of hartig

“Bij hartig dan denk ik gelijk aan quiche, en daar houd ik niet heel erg van, dus dan zou ik toch gelijk kiezen voor zoet. Chocolade is echt mijn guilty pleasure, dat kan ik altijd en overal eten. Heel soms heb ik ook wel zin in snoepjes, dus ik ga voor zoet”.

-Als je een toverstaf had, welk gerecht of product zou jij dan omtoveren tot een glutenvrije versie?

“Absoluut donuts! Ik zei het net al, die donuts die mis ik echt wel een beetje als enige. Of cookiedough ofzo. Haha ik weet het niet! Een van die in elk geval”.

-Heb jij tot slot nog een gouden tip voor onze volgers?

“Kijk op mijn blog! Ik heb de laatste tijd heel veel recepten geplaatst maar ook berichten richting mindfullness, omdat ik het gewoon heel belangrijk vind dat mensen het feit dat ze geen gluten meer mogen een plekje kunnen geven. Ik heb laatst een blog geschreven met de titel Ik ben meer dan glutenvrij. Omdat iedereen altijd maar denkt dat je dat glutenvrije meisje bent, en dat is natuurlijk niet alleen zo. Daarnaast is de gouden tip; blijf gewoon gezond, geniet van ongezonde dingen maar sport er lekker bij en zoek die balans op. Probeer zelf creatief te worden, denk niet al te moeilijk na. Meestal kan je met drie ingrediënten al wat lekkers maken. En denk na over de basis van je recepten”!

Verder verteld Annemiek dat ze best blij is over hoe het nu gaat en hoe ze die nare periode in haar leven heeft kunnen afsluiten en heeft om kunnen zetten in iets positief middels haar blog. In de vorm van het inspireren van anderen, dat mensen op straat roepen dat ze je recept hebben gemaakt, dat vindt ze superleuk. Alles wat bij het bloggersleven komt kijken daar geniet ze volop van, ondanks dat het wel veel werk is naast haar studie, dat is haar tijd wel echt waard. Daar sluiten wij ons overigens helemaal bij aan!

Foto door Barbara Trienen

annemieknauta

Foto door Barbara Trienen