Vivian Eet Ook Glutenvrij

Wij volgen Vivian Sevenich al een tijdje op Instagram waar zij een kijkje in haar leven als topsporter geeft. Zij speelt waterpolo in het Nederlands team en bij haar profclub in Boedapest. Daarnaast is deze fanatieke dame tweedejaars student. Vivian, kun je ons vertellen waarom jij glutenvrij eet?

“Ik eet glutenvrij omdat in 2004 coeliakie bij me is geconstateerd na een bloedtest en een darmbiopsie”.

-Hoe lang houd jij je al aan dit dieet?

“Ik ben in 2004 met het dieet begonnen, nu 14 jaar geleden. Ik was toen 11 jaar oud”.

-Heb je een diëtist ingeschakeld?

“Het eerste jaar ben ik samen met mijn ouders bij een diëtist geweest. We waren thuis niet bekend met coeliakie en glutenvrij eten, daarom leek het ons verstandig om hierbij hulp te vragen. Toen we het gevoel hadden dat we het onder de knie hadden, zijn we ermee gestopt. Mijn moeder zocht ook veel online naar tips en recepten, zo verdiepten we ons ook”.

-Wanneer kwam je erachter dat je niet tegen gluten kon?

“Ik had vaak last van bloedarmoede, buikpijn en diarree en kreeg daarvoor vaak ijzerkuurtjes. Toch kwam de bloedarmoede altijd weer terug. De huisarts vroeg zich toen af: “Wat als we er wel ijzer in stoppen, maar het niet wordt opgenomen?” Oftewel, wat als haar darmen beschadigd zijn en ze geen voedingsstoffen kan opnemen door coeliakie? Daarna ging het snel. Uit de bloeduitslagen bleek al duidelijk dat ik coeliakie had, maar voor de zekerheid hebben we ook een darmbiopsie laten doen”.

-Vind je het een moeilijk dieet?

“Ik weet niet meer beter. Het went echt. Met alle nieuwe glutenvrije producten van tegenwoordig hoeven we niks meer te missen. Dat was in het begin nog wel anders. Toen liet het aantal producten, maar ook de smaak van de producten die er wel waren, nogal te wensen over.

Het lastigste aan het dieet vind ik het buiten de deur eten. Doordat ik als topsporter (Nederlands team waterpolo) veel op reis ben en in hotels verblijf, is het altijd maar weer de vraag hoe het eten voor mij daar geregeld is. Gelukkig geeft de teammanager altijd van tevoren aan bij het hotel dat er rekening gehouden moet worden met mijn glutenvrije dieet, maar er zijn helaas weleens dingen misgegaan. Daarentegen ben ik ook vaak positief verrast en altijd extra blij als het goed geregeld is”.

-Heeft het volgen van dit dieet jouw leven positief beïnvloed?

“Absoluut. Allereerst ben ik fysiek veel sterker. Nu was ik nooit klein, maar in het jaar dat ik begon met het glutenvrije dieet ben ik geloof ik 12 centimeter gegroeid en 10 kilo aangekomen. Ik voel me goed, gezond en vraag veel van mijn lichaam als topsporter. Door het volgen van het glutenvrije dieet is dit allemaal geen probleem en kan ik het beste uit mezelf halen”.

-Baal je ook weleens dat je niet “gewoon normaal” kunt mee eten met de rest?

“Ja, ik baal zeker weleens dat ik niet gewoon mee kan eten met de rest. Alleen al het gedoe soms, het altijd moeten vragen, of teleurgesteld zijn dat de keuze nogal beperkt is of bijvoorbeeld alle sausjes weggelaten worden. Daar word ik weleens moe van, omdat ik weet dat het allemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Als je je een beetje verdiept, is alles mogelijk. Zeker in deze tijd, waar alle ontwikkelingen zo hard gaan en online alles wordt gedeeld, is het in mijn ogen niet meer nodig om concessies te doen”.

“Ik ben wel eens teleurgesteld als de keuze nogal beperkt is of bijvoorbeeld alle sausjes weggelaten worden”

-Wat doe je als er op een feestje niks te eten is voor jou?

“Als topsporter ben ik niet altijd in staat om naar alle feestjes toe te gaan, simpelweg omdat ik vaak in het buitenland zit of aan het trainen ben. De feestjes waar ik dan vaak wel kom, zijn van goede vrienden en familie. Zij weten van mijn dieet en zijn me nog nooit vergeten. Dat waardeer ik enorm, niet het eten zelf, maar dat eraan gedacht wordt.

Als ik ergens word uitgenodigd, is het voor mij ook geen probleem om zelf iets mee te nemen, als ik het maar weet.

Kom ik dan toch ergens waar niks te eten is voor mij, dan heb ik pech. Uiteindelijk kom ik natuurlijk ook niet voor het eten, maar voor de mensen en de gezelligheid”.

-Heb je ook vrienden en/of familie die ook glutenvrij eten?

“Mijn vader heeft ook coeliakie. Nadat bij mij werd geconstateerd dat ik coeliakie had, vielen de puzzelstukjes bij hem op zijn plek. Hij had al jaren klachten, maar men wist niet goed waar het vandaan kwam. Aangezien coeliakie erfelijk is, heeft mijn vader zich ook laten testen en toen bleek dat hij inderdaad ook coeliakie had”.

-Houdt jouw omgeving genoeg rekening met jouw dieet?

“Ja, ze weten wat het inhoudt en hoe ze hiermee om moeten gaan. Als mensen toch nog twijfelen, dan vragen ze me wat ze het beste kunnen doen. In mijn vertrouwde omgeving is het glutenvrije dieet dan ook geen probleem”.

-Hoe bereid jij je voor als je een dag niet thuis eet?

“Ik zorg dat ik de dag ervoor boodschappen heb gedaan, zodat ik genoeg eten heb om mee te nemen. Meestal koop ik het glutenvrije brood van YAM!, mueslirepen van EatNatural of TREK en bananen. Het brood smeer ik dan ’s ochtends thuis. Vaak beleg ik mijn brood met kaas en bak of kook ik eieren voor op brood. Daarnaast neem ik vaak iets van Vifit mee en kwark, een breaker bijvoorbeeld”.

-Waar haal jij inspiratie vandaan voor het maken of bedenken van glutenvrije maaltijden?

“Eigenlijk haal ik mijn inspiratie voor glutenvrije maaltijden gewoon uit de “normale” maaltijden. Eigenlijk net zoals ieder ander inspiratie opdoet. Veel is vaak al glutenvrij of makkelijk aan te passen. Daarnaast heb ik natuurlijk vanuit huis maaltijdideeën meegekregen van mijn ouders, dus veel van mijn maaltijden zijn ook daarop geïnspireerd”.

-Wat is jouw favo glutenvrije restaurant?

“Ik houd heel erg van sushi, maar de keuzemogelijkheden zijn soms nogal beperkt (terwijl sushi natuurlijk prima glutenvrij kan!), daarom kies ik toch voor Loetje, het bekende biefstukrestaurant. Ze hebben een speciale allergenenkaart en de biefstuk is glutenvrij! Een aanrader!”

-Wat heb je liever:

-Glutenvrij brood of glutenvrije ontbijtgranen

“Glutenvrij brood”
-Pizza of pannenkoeken

“Pannenkoeken! (Zeker met de glutenvrije pannenkoekmix van Koopmans!)”

-Lekkere vette hap of liever gezond

“Als topsporter probeer ik zoveel mogelijk gezond te eten, maar ook een patatje op zijn tijd gaat er ook zeker wel in”.

-Thuis of uit eten

“Uit eten”

-Voor iemand koken of dat er voor je gekookt wordt

“Aanschuiven”

-Op de bank of aan tafel

“Aan tafel”

-Zoet of hartig

“Hartig”

-Wat voor een glutenvrije snack of gerecht kan iemand je echt wakker voor maken?

“Glutenvrije pannenkoeken of glutenvrije rijstevlaai met slagroom zoals we hem thuis maken”.

-Heb jij nog een gouden tip voor onze volgers?

“Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen en ga op reis! Glutenvrij in Nederland is goed, maar in het buitenland word ik nog vaak verrast door alle mogelijkheden daar. Je hoeft zeker niets te missen!”

-Tot slot; als je een toverstaf had, welk gerecht of product zou jij dan omtoveren tot een glutenvrije versie?

“Als ik kon toveren zou ik graag het “normale” brood – met gluten – glutenvrij toveren. Ik denk dat daarin toch nog wel het grootste verschil zit in smaak en structuur. Ondertussen weet ik niet meer hoe het normale brood smaakt, maar ik ben erg nieuwsgierig hoe dat ook al weer smaakte en zou ook graag alle verschillende soorten broden en broodjes uit willen proberen.”

Vivian Sevenich Glutenvrij Coeliakie

Vivian Sevenich en haar vriendinnen bij een High Wine met glutenvrije borrelplank.

Vivian Sevenich Glutenvrij