Volgersvraag: Hoeveel vezels moet ik eten als ik glutenvrij eet?

Voor volwassenen geldt als richtlijn dat je zo’n 30 tot 40 gram vezels per dag hoort te eten. Waarom? Vezels zorgen voor een soepele ontlasting en een goede stoelgang. Als je voldoende vezels eet, kun je veel darmproblemen voorkomen. Daarnaast zorgen vezels voor een vol gevoel na de maaltijd en is er bekend dat mensen die veel vezels eten een lager risico hebben op verschillende hartziekten, beroerte, sommige soorten kanker en diabetes type 2.

In de onderzoeken is vooral gekeken naar het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels. De rol van het eten van alléén vezels (dus toegevoegd, niet van nature in het product aanwezig) is niet zo duidelijk onderzocht. De verbanden die gevonden zijn met bovengenoemde ziekten lijken vooral sterk aanwezig te zijn voor vezels uit volkorengranen.

Hoe zit het met glutenvrije volkorengranen?

Volkoren wil zeggen dat gebruik is gemaakt van de volledige graankorrel. Glutenvrije en vezelrijke (pseudo) granen zijn bijvoorbeeld
zilvervliesrijst, haver en boekweit. Als er gebruik wordt gemaakt van bloem wordt een groot deel van de vezels verwijderd. In veel glutenvrije dieetproducten wordt gebruik gemaakt van bloem en worden vezels apart toegevoegd. Het is nog de vraag of dit even gezond is als het gebruik van volkorengranen. Naast volkorengranen zitten vezels in groente, fruit, peulvruchten, ontbijtgranen, aardappelen en noten.

Hoe weet ik hoeveel vezels ik eet?

Op de verpakking van je glutenvrije brood en crackers kun je kijken hoeveel vezels erin zitten. Dat geeft je alvast een idee. Tel daar de hoeveelheid vezels uit groente, fruit, peulvruchten, noten, zaden en overige granen bij op. Handig is om met een voedingsapp zoals de Eetmeter van het Voedingscentrum te berekenen hoeveel vezels je binnen krijgt. Je zult dan alleen wel de glutenvrije producten moeten toevoegen, want die staan er niet standaard in. Wil je nou specifiek weten hoeveel vezels je op een dag binnen krijgt en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Een diëtist kan dit voor je berekenen. Zorg wel dat je een diëtist bezoekt die gespecialiseerd is in het glutenvrije dieet.

Meer lezen over vezels in het glutenvrije dieet? Check dan:
http://glutenvrijedietist.nl/waarom-vezels-belangrijk-zijn-in-het-glutenvrij
e-dieet/

Glutenvrije Vezels