Heerlijke zoete aardappelmuffins

We hebben een recept ontwikkeld voor ontzettend smeuïge muffins. Het bevat geen standaard ingrediënten. Zo gebruiken wij bijvoorbeeld pannenkoekenmeel als meel. Het is een verrassend goed recept en dit delen we graag met jullie!

Je kunt ze als basis gebruiken voor verschillende doeleinden; lekker bij de thee, voor in de lunchtrommel, voor een lekkere glutenvrije high tea of voor de feestdagen. Versier ze naar eigen smaak.

Je kunt het recept zelf gemakkelijk aanpassen naar melkvrij, of lactosevrij vervang dan de boter voor plantaardige boter en de roomkaas voor een zuivelvrije of lactosevrije versie. je kunt ook alleen glazuur gebruiken als topping.

Vervang voor de vegan versie het ei voor no-egg, de honing voor agavesiroop, gebruik plantaardige boter en bijvoorbeeld opklopbare sojacuisine als topping.

Boodschappenlijstje

Voor ongeveer 8-10 muffins

  • 10 muffinbakvormpjes
  • Een grote zoete aardappel
  • 2 rijpe banenen
  • 1 ei
  • 50 gram (plantaardige) boter
  • 150 Koopmans Glutenvrije Pannenkoekenmeel
  • 2 eetlepels honing (of andere zoetmaker, verhouding kan dan verschillen)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 zakje Dr.Oetker baksoda (essentieel voor dit recept)
  • 1 theelepel azijn (essentieel voor dit recept)
  • Handvol rozijnen

Voor de topping eventueel:

  • 1 spuitzak
  • 1 kuipje Roomkaas (eventueel vegan of lactosevrij)
  • 1/2 bus poedersuiker
  • scheutje citroenaroma of verse citroen of sinaasappelrasp

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden

Schil, was en kook de zoete aardappel, dit kan je ook van te voren doen en na afkoelen in de koelkast bewaren voor wanneer je het recept gaat maken. (max 1 dag later).

Pureer de zoete aardappel samen met de twee bananen.

Voeg dan de boter in kleine klontjes, het ei, de honing, de speculaaskruiden en vanille extract toe.

Voeg dan de pannenkoekmeel toe en daarna moet je de rozijnen erdoorheen lepelen

Als laatste de baksoda en theelepel azijn, dit samen zorgt namelijk ervoor dat het gaat rijzen. je moet dit zo kort mogelijk van te voren toevoegen voordat het de oven ingaat.

Als je mix klaar is verdeel dan met een lepel of spuitzak in de muffinvormpjes

20 tot 25 minuten afbakken op 180 graden.

Goed laten afkoelen voordat je ze gaat versieren, anders smelt je topping. Een lekkere topping hierbij is bijvoorbeeld met een mengsel van een kuipje roomkaas, halve bus poedersuiker en citroenaroma, goed roeren tot glad mengsel. Met spuitzak aanbrengen op de muffins.

Je kunt de muffins ongeveer 2 dagen in een afgesloten bak bewaren in de koelkast.