Tips voor een relaxte glutenvrije barbecue

Mooi weer betekent glutenvrije BBQ

Wij zijn sowieso fan van een goeie glutenvrije barbecue, maar hoe pak je dat nou aan? We zetten een aantal van onze tips op een rijtje om jullie een eindje op weg te helpen. Heb je zelf nog tips? Geef ze aan ons door!

Let op gevaar voor kruisbesmetting

Wanneer de eerste zonnestralen zich aandienen kan je er op wachten tot het eerste voorstel voor een barbecue zich aandient. Leuk en lekker, denk je dan! Maar dan rijst gelijk de vraag; hoe doe je dat als de anderen niet glutenvrij eten? Het belangrijkste is dat je de uitnodiging echt niet hoeft af te slaan. Je moet alleen wel wat extra voorzorgsmaatregelen treffen en waarschijnlijk ook je eigen vlees als een havik in de gaten houden en omdraaien (met je glutenvrije bbq -tang).

Wat kan je nog meer doen om het zo gemakkelijk en goed mogelijk voor elkaar te krijgen;

  • Neem je eigen barbecue mee (eventueel een wegwerp variant) en bewaak deze met je leven.
  • Koop aluminium grillbakjes. Deze bakjes kan je gebruiken om je eigen glutenvrij vlees toch op de grote gezamenlijke BBQ te grillen en ze zijn wat compacter om mee te nemen i.p.v. een echte barbecue.
  • Vraag of het mogelijk is om jouw vlees als eerste te grillen op een schoon barbecuerooster.
  • Neem je eigen glutenvrije sausjes mee. (eventueel in kleine portieverpakking of wegwerpbakjes) of geef een lijstje van jouw favo sausjes door aan de gastheer/vrouw.
  • Neem je eigen afbakbroodjes mee, verpak deze compleet in alluminiumfolie. Zo kan je jouw broodjes veilig afbakken op het rooster van de barbecue of in de oven.
  • Vraag of de dressing en croutons apart kunnen van eventuele salades, zodat jij als eerste jouw portie kan pakken.
  • Neem anders zelf een kleine salade mee, je kunt bijvoorbeeld ook de voorverpakte salades van de supermarkt halen om tijd te besparen.
  • Eet de frietjes niet, tenzij deze in schone (frituur)pan gebakken zijn met nieuw vet en waar geen andere glutenbevattende snacks in gebakken zijn.
  • Je kunt als alternatief voor friet een lekkere aardappelsalade of pastasalade meebrengen of je kunt natuurlijk ook een gepofte aardappel in aluminiumfolie op de barbecue poffen.
  • Gebruik geen gerechten/sausjes/bestek etc. wat door de andere gasten is gebruikt i.v.m. het risico op kruisbesmetting. Het veiligst voor jezelf is het om als eerste iets op te scheppen, desnoods op een extra bordje of schaaltje. No worries, je vrienden/familie kennen jouw intolerantie en je komt echt niet als gier over hoor. Dit is gewoon voor iedereen het makkelijkst, dan hoeven ze ook niet overspannen rekening met alles te houden wanneer zij gaan opscheppen.
  • Geef aan welke drankjes jij kunt drinken zodat de gastheer/vrouw hier rekening mee kan houden. Haal desnoods je eigen glutenvrije biertjes.
  • Is er geen glutenvrij bier aanwezig speel dan op safe en ga voor frisdrank of een wijntje, of (heldere) likeuren die je thuis ook wel eens drinkt. Appelciders zoals Jillz, Somersby of Apple Bandit kunnen ook, maar let op de 0.0 versie van Jillz met appelsmaak, deze bevat Gerstemout en is dus niet glutenvrij, de rode variant kan wel.

Als je thuis een barbecue geeft is het uiteraard wat makkelijker om rekening te houden met jezelf. Dan is het gewoon het handigst om alles glutenvrij te houden, inclusief voor je gasten.

Een aantal tips voor op de barbecue

  1. Glutenvrije hamburgers vind je gewoon bij de supermarkt. Let goed op de ingrediëntenlijst. Je hebt bij de Lidl ook diepvrieshamburgers die geen gluten bevatten van Mcennedy.
  2. Hamburgerbroodjes vinden wij het lekkerst van Consenza. Deze zijn per stuk verpakt en uit de diepvries. Superhandig dus. Je vind deze bij GlutenvrijeMarkt.com en AH online.
  3. Spareribs ongemarineerd, kopen wij het liefst bij een poelier/slager, omdat het simpelweg beter vlees is en dus ook veel lekkerder is. De marinade of strike doen wij met de Barbecuesaus van Sweet Baby Rays (o.a. bij Intratuin). We lakken de spareribs tijdens het grillen telkens opnieuw af. Je weet niet wat je proeft als de spareribs na langzaam garen op lage temperatuur uit de barbecue (met deksel) komen. Dit is wel een geduldig werkje en raden we eigenlijk alleen aan als je een barbecuepro bent en de tijd er ook voor hebt.
  4. Voorgegaarde spareribs Albert Heijn kan je tegenwoordig glutenvrij vinden bij (tapasafdeling). Je hebt ook diepvriesvarianten die glutenvrij zijn, bijvoorbeeld bij de Lidl. Let op de samenstelling kan wijzigen dus altijd zelf de ingrediënten lijst controleren.
  5. Speklapjes koop je het beste ongemarineerd. Wil je ze toch kruiden, gebruik dan bijvoorbeeld de kruidenmix van Verstegen mix voor speklapjes.
  6. Kipsate Koop het vlees bij een goeie slager of poelier. Wij gebruiken het liefst kippendijvlees. Dit is malser en smaakvoller. De marinade maken wij van: geperste knoflook, glutenvrije sojasaus, peper, zout, snufje djahe, snufje djinten, snufje laos, snufje ketoembar, snufje sereh. Als geheim ingredient een scheutje 7up. Dit laat je minstens een uur of 2 trekken. (in de koelkast) Ook lekker voor kipkluifjes. Dan lekker stokjes rijgen aan in water geweekte bamboestokjes (verbrand dan minder snel).
  7. Satesaus Wij vinden Pecel blokken van de toko het lekkerst, Dit is een mengsel van gemalen pinda’s en kruiden en maak je aan met water. Het smaakt heel authentiek en is er in verschillende smaken en pittigheidsgraad. De Satesaus van Hela en Inproba is glutenvrij (en kost ook maar 1 euro!) en ook AH heeft een glutenvrije satesaus (bevat wel gv tarwezetmeel).
  8. Voorgegaarde Worstjes Wij hebben de voorgegaarde glutenvrije worstjes van Wudy bij onze lokale poelier ontdekt, deze zijn ideaal om mee te nemen naar een barbecue omdat ze snel gaar zijn en ook erg lekker. Ze zijn vrij voordelig en worden per 3 stuks verkocht bij o.a. Wijngaards Poelier Apeldoorn. Ze zullen ongetwijfeld ook bij andere slagers en poeliers verkocht worden. Er staat een Italiaanse Glutenvrij verklaring op: Senza Glutine.
  9. Worstjes Je kunt in principe veel soorten varkens- of rundersaucijzen gebruiken, maar let wel op dat er geen verstopte gluten inzitten. Wij kopen deze het liefst bij AH omdat daar duidelijk het glutenvrije icoontje op staat. Als je geen voorgegaarde worstjes gebruikt, zorg er dan wel voor dat ze goed gaar worden op de barbecue door ze goed te blijven keren. Chipolata worstjes doen het ook wel goed want die zijn sneller gaar. Je kunt saucijzen uiteraard ook zelf voorkoken.
  10. Groenten Uiteraard kan je groenten ook uitstekend grillen, Maiskolven, Champignons, Aubergine, Courgette, Paprika, heerlijk! Gewoon grove plakken snijden, of in stukjes, insmeren met olijfolie en aan spiesen rijgen met stukjes ui ertussen kan ook heerlijk zijn. Portobello’s ondersteboven, steeltje eruit en met een klontje kruidenboter op de plek waar het steeltje zat is ook verrukkelijk. Lekkere salades maak je ook in een handomdraai, de (snelste) favoriet bij ons is komkommer, rode ui, zilveruitjes, chilipepertje, 7up, azijn, schepje suiker.
  11. Fruit Banaan in ontbijtspek is ook onwijs lekker op de barbecue. Het zoete van de warme banaan en het zoute van de knapperige spek is echt een verrassend lekkere combinatie en staat bij ons standaard op het menu bij het bbq-en. Watermeloen schijnt ook heel goed geroosterd te kunnen worden, maar kan natuurlijk ook gewoon gegeten worden, lekker fris! Annanas wordt ook heerlijk zoet op de bbq.
  12. Vleesvervangers Er zijn een behoorlijk aantal vleesvervangers te koop die glutenvrij zijn. Niet alles is geschikt voor de barbecue. De Quorn Steak met peper is erg geschikt, Lassie Rijst & Bonen Burger, Vegetarische Slager Kipspiesjes, Olijck Zee groenten burgers, Florentin Falaffel Burgers, So Fine Boerenkool Burgers, Quinoa (NatureCrops) heeft ook glutenvrije burgers.
  13. Sausen Glutenvrije barbecuesausjes zijn soms lastig te vinden. Wij zetten onze favorieten op een rijtje:
    -Heinz Ketchup
    -Frietsaus van Remia
    -Knoflooksaus van Remia
    -Barbecuesaus van Sweet Baby Ray’s
    -Barbecuesaus Top Down van AH
    -Mosterd Dille dressing van Hela
    -Curry van Oliehoorn
    -Satesaus van Inproba
    -Mayo van Zaanse Mayonaise (de originele)
    -Ketjap van Inproba
    -Whiskey Cocktailsaus van Remia of AH
    -Sweet Chili Saus van AH basic
    -Sweet Dalton Smokey BBQ Honey van Remia
  14. Kroepoek Hier heb je uiteraard ook verschillende soorten van, altijd lekker bij de barbecue. Wij gebruiken vaak die van AH Kroepoek Naturel of Go-Tan Kroepoek Naturel. Go-Tan Emping, AH Indonesische Cassave, Faja Lobi Banaan Chips.
glutenvrij bbq tip
glutenvrije barbeque
glutenvrije hamburger
Glutenvrije Barbecue Tips
Glutenvrije Spareribs Homegrilled
Glutenvrije Bananen Spekrolletjes op barbecue
glutenvrij salade
speklapjes barbecue glutenvrij
Glutenvrije kipsate barbecue