Review Magimix Compact3200XL

Op zoek naar een nieuwe foodprocessor

Onze voorgaande keukenmachine was overleden dus wij waren naarstig opzoek naar een vervanger. Als je glutenvrij eet, dan kook en bak je vaak heel veel zelf, misschien herken je dat wel. Koken vinden we leuk, maar in een druk bestaan is het fijn dat je soms wat hulp hebt van de moderne technieken om tijd te besparen. Daarom is een goede keukenmachine onmisbaar voor ons. We zijn Google eens af gaan speuren en kwamen na lang zoeken bij Magimix terecht. Wij zochten een machine die zoveel mogelijk opties had in combinatie met een goede prijs kwaliteit verhouding uiteraard.

Size matters

Voor ons was het ook belangrijk dat het apparaat niet al te groot van formaat zou zijn, onze keuken is niet zo heel groot en we hebben ook al een mixer, koffiezetapparaat en een broodbakmachine staan. In eerste instantie zochten we een powerblender. Uiteindelijk kwamen we tot de ontdekking dat er veel handigere machines bestaan en hebben we onze horizon eens verbreed. Wij kwamen uit op de Magimix Foodprocessor Compact3200XL. Waarschijnlijk was de term “compacte foodprocessor” en het feit dat ie in 2015 als beste getest was door de consumentengids reden genoeg om bij ons op te vallen.

Het uittesten kon beginnen

Na wat heen en weer gemail mochten we dit apparaat 3 maanden uitproberen. Top! En binnen no-time stond daar dan een mega Magimix-doos in ons kantoor. Uiteraard pakten we eerst het apparaat uit om hem uitvoerig te bewonderen. Hij was kleiner dan we verwachtten, gezien die mega doos, maar hij was eigenlijk zelfs een stuk kleiner dan bijvoorbeeld onze keukenmixer. Deze hebben we dus gelijk verhuisd naar de opslag, want die is de komende maanden overbodig. He lekker, extra ruimte!

Vervolgens hebben we ons even ingelezen in de handleiding, deze is leuk vormgegeven als een soort kookboekje. Er staan dan ook veel lekkere recepten in. Slim van Magimix, want dit raak je minder snel kwijt dan zo’n papieren handleiding die je standaard aantreft bij je apparaten.

Nadat we alle veiligheidsinstructies hadden doorgenomen en alles goed gereinigd hadden voor gebruik, zijn we gewoon van start gegaan met een eenvoudig recept; namelijk glutenvrije wafels. Gewoon om te kijken hoe het apparaat werkt en wat het eindresultaat zou zijn. Nou dat beviel ons goed, wat gaat dit vlug! Er wordt ook een extra beslagring bijgeleverd die je in de mengkom kunt plaatsen waardoor je beslag nog beter gemengd wordt. Reuze handig!

Look and Feel

De Compact 3200XL is een mooi strak vormgegeven model en anders dan de naam doet vermoeden vanwege de “XL”, is hij echt niet heel kolossaal. De ruimtebesparing zit hem er ook vooral in de twee extra mengkommen die in de grootste kom geïntegreerd zijn. Zo kan je bijvoorbeeld in de Mini-kom nootjes fijnhakken of een vers sausje maken, in de Midi-kom kan je o.a. wortels raspen of komkommerschijven slicen en in de grote transparante-kom kan je een fijn beslag maken, mengen, of slagroom en eiwit stijfkloppen. Het apparaat vervangt dus heel veel andere keukenmachines. Voor ons is dit echt een groot pluspunt. Zeker in een niet al te grote keuken.

Superhandig; 3 in 1

Wat wij handig vinden is dat als je een beetje logisch nadenkt en goed plant van tevoren, je tot wel drie verschillende handelingen kunt doen zonder eerst weer een kom af te moeten afwassen. De toebehoren zitten in een compacte plastic opbergdoos. Verder lezen we dat er ook verschillende uitbreidingssets zijn. Wat wij ook heel prettig vinden is dat er een tweestapsbeveiliging is ingesteld voordat het apparaat in werking kan treden. Dit om ongelukjes en beschadiging aan de machine te voorkomen. Bijna alle losse onderdelen kunnen trouwens in de vaatwasser, maar eigenlijk is dat niet nodig. Als je het direct na gebruik goed omspoeld met een sopje dan is het ook zo klaar.

Van hoge kwaliteit

De kleur van die van ons is zwart, maar hij is er ook in wit en chroom, mat chroom en rood. De knoppen zijn van chroom en de transparante onderdelen zijn van stevig kwaliteitsplastic. Het plastic is tevens BPA vrij. De handgrepen zijn mat zwart. Wanneer je de onderdelen vastpakt voel je wel echt dat dit materiaal en de accesoires van een ander kaliber zijn dan een standaard keukenmachine. De messen zijn van professsionele kwaliteit en dus vlijmscherp. Bij het omspoelen van deze onderdelen merkten wij dat we dat best wel spannend vonden. Voorzichtig dus!

Sounds great

Het geluid dat de machine maakt viel ons ook alles mee. Hij was stiller dan zijn voorganger, wij konden elkaar goed verstaan terwijl het apparaat stond te draaien. Daarbij is het apparaat zo snel in het mengen, hakken, raspen en kloppen, dat je er sowieso niet heel lang last van zult hebben. Snijbonen binnen 30 seconden fijngesneden? dat klinkt toch als muziek in je oren!

Wat hebben we allemaal al gemaakt?

Hiernaast zie je enkele voorbeeldjes, maar het apparaat is zo multifunctioneel dat je het bij elke maaltijd wel kunt inzetten. Dat hebben wij dan ook zeker gedaan. Zoals gezegd moet je wel even plannen wat je gaat maken en hoe je dan de machine het best in kunt zetten. Na een paar keer uitproberen heb je die draai zo te pakken.

Wij maakten o.a. een Watermeloen Smoothie, ook wel Melonade genoemd. Heerlijk verfrissend tijdens de warme zomerdagen. Ook de Tzatziki is met behulp van de Compact3200XL gemaakt, zowel de raspfunctie als het mengen van de yoghurt. Lekker voor bij de Thaise Kipsiesjes, waarbij we kipfilet tot gehakt gemalen hebben samen met de verse smaakmakers. Wij hebben divers gebak gemaakt, waarbij we het beslag gemengd hebben met de foodprocessor, zoals de Aardbeien Clafoutis , Blissballs en de Red Velvet Taart.
Verder hebben we de snijfunctie nog uitvoerig getest en man, wat scheelt dit veel tijd! We sneden bonen, uien, paprika en komkommers (voor een komkommersalade) alsof het niks was. Echt in nog geen minuut was het klaar. Ook de salsa die wij bij onze homemade tortillachips maakten was waanzinnig lekker en megasnel klaar. Of wat dacht je van zelfgemaakte satesaus? Het recept komt snel online. En zo kunnen we nog wel even doorgaan, want de mogelijkheden zijn eindeloos.

Nog lang niet uitgekeken

Goed, we hebben dan al aardig wat gebruik gemaakt van deze helpende hand, maar we zijn nog lang niet klaar met ontdekken. Zo hebben we de klopfunctie voor het opkloppen van slagroom of eiwitten  of het kneden van brooddeeg nog niet getest. Dit gaat binnen zeer korte tijd nog gebeuren en ook daar zullen we nog even een update over geven. En we zien nog heel wat receptjes in de handleiding die we nog na willen maken, dus dat gaat helemaal goed komen. We zijn er dan ook unaniem over uit dat dit apparaat een blijvertje is. Wanneer je een Magimix Compact 3200xl hebt, heb je er gewoon een keukenassistent bij. Deze blijft mooi hier!

In samenwerking met Magimix NL

Magimix Compact3200XL review
Magimix compact foodprocessor
Magimix Compact3200XL
Watermeloen smoothie Magimix Compact3200xl
Red Velvet taart glutenvrij
Glutenvrije Tzatziki Magimix
Aardbeienclafoutis
Thaise kip sereh stengels
Glutenvrije Komkommersalade
Snijbonen magimix
zelf satesaus maken