Glutenvrij In Toscane Deel 2

Heimwee

Het lijkt alweer een beste tijd geleden voor ons dat we in Italië op vakantie waren, maar gelukkig is het in Nederland ook heel mooi weer op het moment dat dit blog geschreven wordt. Bladerend door de foto’s komt er wel weer een sterk gevoel van “heimwee” opzetten naar het mooie Toscane en al het overheerlijke glutenvrije eten.

Glutenvrije boodschappen doen in Toscaanse supermarkten

We schreven eerder al deel 1 waarin we o.a. vertelden over de glutenvrije pizza die wij in Florence aten en de glutenvrije bakkerij die we er vonden. Dit keer zullen we je wat meer vertellen over de supermarkten waar wij onze glutenvrije boodschappen hebben gedaan.

Zoals we al eerder schreven zaten wij op de camping Park Albatros in San Vincenzo in een enorm fijne stacaravan van Roan. Deze accommodatie was van alle gemakken voorzien, daarom konden we er ook heel gemakkelijk zelf glutenvrij koken. Zowel in de keuken als op een gasbarbecue hebben wij de heerlijkste glutenvrije maaltijden bereid met de beste glutenvrije ingrediënten die wij konden vinden. Op het park zelf is er een kleine supermarkt. Ze hebben er wel het een en ander aan glutenvrije dingen, maar niet dat je zegt; wow! En de prijzen liggen natuurlijk standaard ook wat hoger. We weken dus uit naar de nabijgelegen supermarkten.

Coop

De eerste dag zijn wij naar Coop gereden in San Vincenzo zelf. Adres: Via Biserno, 38, 57027 San Vincenzo LI, Italië. Deze winkel is dagelijks van 08:00 uur tot 20:30 uur geopend. Daar vonden wij echt een behoorlijk aantal vakken en schappen met glutenvrije producten. Het is fijn dat je zowel op de verpakking als op de prijskaartjes het glutenvrije symbool ziet staan. Ook lees je altijd de term Senza Glutine op alle glutenvrije producten. Pas hier wel mee op en controleer dubbel. Het is ons namelijk ook wel eens overkomen dat we niet goed gelezen hadden. Er stond “senza ..nog iets” op een verpakking in het glutenvrije vak en we namen het mee, bleek achteraf zonder suiker in plaats van zonder gluten. Tja dan baal je. Dus een gewaarschuwd mens telt voor twee, blijf dubbel checken.

Pizza Gallore

Een van de dingen die ons gelijk opvielen waren verschillende glutenvrije pizza’s in het diepvriesvak. Die van Buitoni, de Margherita, bleek later een echte topper, ontzettend smeuïge bodem en goede smaak! We bakten hem af in onze combimagnetron op oven stand (die daar eigenlijk niet geschikt voor was) en zelfs daarin smaakte deze pizza top! Verder was daar ook een glutenvrije pizza variant van Cameo a.k.a. Dr Oetker met ham die ons erg lekker leek. Helaas zijn we er uiteindelijk niet aan toe gekomen deze pizza af te bakken. Van Coop zelf hadden ze ook een glutenvrije pizza Margherita. Qua glutenvrije pastamerken raden wij de pasta aan van Barilla, superlekker en ook de sauzen zijn glutenvrij.

Schär ruim vertegenwoordigd

Ook het ons welbekende merk Schär was goed vertegenwoordigd in zowel de gewone schappen als in de diepvriesvakken. Van ijshoorntjes tot croissants en van tortellini tot gepaneerde gevulde mozzerella soufflees, het was er! De prijzen lagen iets goedkoper dan bij ons maar het scheelde niet heel veel. Wel lekker veel keuze dus en altijd een betrouwbare kwaliteit.

Sarchio biologisch en glutenvrij

Dit merk was ons niet bekend, en we hebben er ook niet echt iets van meegenomen. Maar het zag er wel goed uit. Jam, koekjes, vegan melk, ontbijtgranen, repen, noten, zaden, je kon het zo gek niet bedenken of ze hadden het. Ook de prijzen waren behoorlijk laag vooral voor bio.

Grom ijs

Op Instagram hebben we wel eens de keten van Grom ijssallons getipt in Italië. Deze ijssalons staan bekend om hun ontzettend lekkere glutenvrije ijs en hoorntjes. Ze hebben niet alleen glutenvrij schepijs, ook hun koekjes, hoorntjes en vers gemaakte waterijsjes zijn allemaal glutenvrij. Je kunt hier dus je hart ophalen en onbezorgd alles proeven wat je wil! Het fijne aan dit verhaal is dat ze dus ook nog eens hun schepijs in potten verkopen in de supermarkt. Ze hebben in de Coop hun eigen ijskast waar hun alom geroemde ijssmaken verkrijgbaar zijn.

Conad

De Conad bezochten wij aan de Via Giovanni Lerario, 105, 57026 Piombino LI, Italië. Deze winkel is dagelijks geopend van 08:00 tot 20:15 uur. Deze supermarkt heeft ook weer veel van Schär en veel eigen merk glutenvrij waaronder glutenvrije keizerbroodjes uit de diepvries. Vergelijkbaar met die van Schär, maar voordeliger. Ook Conad doet het goed en geeft duidelijk aan waar hun glutenvrije schappen staan door middel van een groot bord aan het begin van het gangpad met de term Senza Glutine over de gehele lengte van de stelling. Wij vinden dit erg prettig dat je niet zo hoeft te zoeken. Wat wel zo is, is dat veel gewone producten in Italië ook gewoon een deze term op hun verpakking tonen. Soms moet je hier wel goed voor zoeken, andere keren staat het er in koeienletters op. Maar deze producten staan dus ook gewoon overal, niet perse alleen maar in het dieetvak. Zo kwamen we bijvoorbeeld achter de worstjes van Wudy. Deze kipworstjes liggen in elke supermarkt in het koelvak, er zijn meerdere varianten en formaten (waaronder eentje met kaas) en ze zijn superlekker en snel te bereiden. Wij hebben ze geregeld bij het ontbijt gegeten samen met scrambled eggs.

Ipercoop

Als je een echt grote supermarkt zoekt met reuze veel keuze, zoek dan naar een Ipercoop. Wij bezochten er eentje in een groot shoppingmall in Vignate; Ipercoop, Via Galileo Galilei, 20060 Vignate MI, Italië. De winkel is elke dag van 9 tot 9 geopend. We wisten niet wat we zagen, zoveel keuze. Af en toe baalden we dat we geen grote diepvries hadden en een frituurpan of goede oven. Dat is dus nog een extra tip; mocht je er ruimte voor hebben neem dan een mini oventje mee en eventueel een veilige frituurpan. (In een pan frituren raden wij niet aan op de camping). Voor de terugweg zou een koelbox op electriciteit die je in de auto kunt aansluiten ook geen overbodige luxe zijn. Zo kan je bijvoorbeeld wat van die lekkere kant-en-klare deegrollen meenemen om thuis de heerlijkste quiche en pizza of taart mee te bakken.

Lidl

De Lidl in Follonica was ook wel in de buurt en dus namen we daar een kijkje. We wisten van onze voorgaande keren dat ze bij de Lidl in Italie glutenvrije producten standaard in hun assortiment hebben. (Ook veel lactosevrij trouwens). We kochten er van alles, maar een van de meest geniale aankopen was toch wel de kleine meeneem-verpakkingen met crackertjes en smeerkaas. I-DE-AAL gewoon! Het zou zo fijn zijn als we in Nederland ook gewoon dit soort fijne glutenvrije producten vast in het Lidl-assortiment zouden hebben. Verder verkochten ze er ook glutenvrij bier van het Itaiaanse merk Peroni en hele lekkere ijsjes met biscuit en roomijs. Het staat wel overal en nergens, dus goed zoeken. Maar ach, neem gewoon lekker je tijd het is tenslotte vakantie. En het zou zonde zijn als je iets heel erg lekkers over het hoofd zou zien.

Il Gigante

We eindigen met onze beste tip; de megasupermarkt Il Gigante. Ze hebben verschillende vestigingen, merendeels in de buurt van Milaan. Kom je daar dus langs typ dan op je navigatie zeker de naam Il Gigante in en kijk welke het minst omrijden is. Deze supermarkt heeft namelijk echt onvoorstelbaar veel glutenvrij. Het is bijna niet te beschrijven. Gangpaden lang, vakken vol. En ook heel veel vers banket en zelfs semi vers deeg voor quiche en pizza. Ja je leest het goed. Wij kunnen je vertellen dat we hier ons allerlekkerste roomtaartje ooit hebben gekocht. Hier aan terugdenkend keren we bijna weer terug in dezelfde staat van euforie. Wat was dat een hemels lekker gebakje. We zullen op onze Social accounts nog wel wat filmpjes plaatsen, maar hiernaast zie je in elk geval het taartje en de patisserie-afdeling. Ga er heen mensen, sla dit gewoon niet over, doe dat jezelf niet aan. Hier draait het allemaal om, zulke scores wil je gewoon vinden en wij willen je deze tip dus extra op het hart drukken.

Dit bericht bevat geen gesponsorde inhoud

COOP san vincenzo
COOP san vincenzo
COOP san vincenzo
COOP san vincenzo
COOP san vincenzo
COOP san vincenzo glutenvrij
COOP san vincenzo
Conad Piombino
Conad Piombino
Conad Piombino
Conad Piombino
Wudy worstjes glutenvrij
Lidl Follonica
Lidl Follonica
Lidl Follonica
Lidl Follonica
Il Gigante Senza Glutine
Il Gigante Senza Glutine