Fien eet ook glutenvrij

Glutenvrij Snackerij interviewde de 26-jarige Fien Vermeulen. Inderdaad, die ene spontane radiopresentatrice bij Qmusic.

Hi Fien, wij luisterden een keer naar de ochtendshow van Qmusic, waar we jou van kennen, en hoorden jou toen zeggen dat je een glutenvrij dieet volgt.

-Kan je ons vertellen waarom jij glutenvrij eet?

“Ik eet glutenvrij omdat ik (Lymfklier)kanker heb gehad. Daarna kwam ik er achter dat mijn lichaam een beetje veranderd was en ik er niet meer goed tegen kon. Ik bleef heel lang moe en ziek en dat heb ik nu nog steeds wel, maar sinds ik glutenvrij eet is het veel beter geworden”.

-Hoe lang houdt jij je al aan dit dieet?

“Dat is sinds 2013”.

-Heb je een diëtist ingeschakeld?

“Ik heb geen dietist ingeschakeld, want ik dacht ik kom er zelf wel uit. Ik heb heel veel gelezen en ik ben sowieso niet iemand die heel veel brood at. Dus ik heb ook niet heel veel glutenvrije vervangers die ik gebruik. Ik eet bijvoorbeeld heel veel groenten, noten, vis, vlees, eieren, gewoon heel veel vervangende dingen eigenlijk”.

-Vind je het een moeilijk dieet?

“Ik vond het in het begin echt een super moeilijk dieet, omdat ik wel heel veel houd van koekjes en ik gewoon heel veel glutenvrije koekjes niet lekker vindt. Dat klinkt misschien heel stom, maar dat vond ik wel echt een gemis in mijn leven. Daardoor ging ik noodgedwongen ook heel veel zelf bakken, maar dat vind ik ook heel leuk. Al met al vind ik het nu niet meer zo ingewikkeld, het enige wat ik wel heel jammer vind is dat je niet altijd mee kunt eten met mensen. Dat je in restaurants altijd andere dingen krijgt dan anderen. Ook vind ik het soms wel lastig dat je heel veel moet preppen van tevoren. Niet overal waar ik kom, bijvoorbeeld in voetbalkantines, hebben ze iets dat ik mag hebben. Dus je moet altijd zelf dingen meenemen. En als je dat dan vergeet dan is dat wel een beetje irritant”.

-Heeft het volgen van dit dieet jouw leven positief beinvloed?

“Ja, vind ik wel, want ik ben veel verser gaan eten. En ik let ook heel erg op wat ik eet. Aan de andere kant is het soms ook wel negatief want het zorgt er ook voor dat ik heel erg gefixeerd ben op het eten en dat vind ik ook niet altijd leuk”.

-Baal je ook wel eens dat je niet “gewoon normaal” kunt mee eten met de rest?

“Soms baal ik daar wel van, aan de andere kant houden ze ook heel veel rekening met je. En vaak als ik ergens anders ga eten dan bel ik en geef mijn dieetwensen gewoon door, dan is dat ook helemaal oké”.

-Wat doe je als er op een feestje niks te eten is voor jou?

“Dan drink ik gewoon heel veel extra wijn (zegt ze met een lach). Maar ik moet zeggen dat iedereen altijd wel heel veel rekening met mij houdt, dus dat is wel heel prettig.”

-Heb je ook vrienden en/of familie die ook glutenvrij eten?

“Ik heb geen vrienden of familie die ook glutenvrij eten, maar als ik er ben dan eten ze altijd glutenvrij met mij mee. En dan komen ze er eigenlijk altijd achter dat mensen die zonder gluten eten superlekker kunnen eten. Dus dat ze het eigenlijk helemaal niet erg vinden”.

-Hoe bereid jij je voor als je een dag niet thuis eet?

“Mijn voorbereiding voor als ik een dag niet thuis eet is dat ik alles gewoon prep. Meestal heb ik een klein zakje met nootjes in mijn tas, dat kan je gewoon lang goed houden als je onderweg bent, maar als ik een dag niet thuis ben dan zorg ik er gewoon voor dat ik een salade bij me heb, een banaantje of een gekookt eitje, zoiets. Dat vind ik eigenlijk ook niet super ingewikkeld”.

-Waar haal jij inspiratie vandaan voor het maken of bedenken van glutenvrije maaltijden?

“Dat haal ik vooral van blogs, dat vind ik heel leuk. En ik kijk ook altijd naar dingen met gluten die ik zelf heel lekker zou vinden en die tover ik dan gewoon om in iets anders. Ik ben zelf niet heel erg van de super glutenvrij vervangende producten wat dat betreft”.

-Wat is jouw favo glutenvrije restaurant?

“Mijn favoriete restaurant is Rauw in Amersfoort, omdat ze daar echt het allerlekkerste glutenvrije brood hebben en gewoon zo mega lekker kunnen koken dat het niet normaal is, daar ga ik heel graag naartoe. Oh en ik heb laatst ook onwijs lekker geluncht in Soest en dat heet Proef, daar was ik ook super enthousiast over, het was het heel erg lekker, het brood was lekker en gewoon hele goede service. En Sem in Amersfoort (nu we toch bezig zijn), heeft allerlei soorten zelfgemaakte glutenvrije taart en dat is echt fantastisch dus daar moet je zeker een keertje naartoe”.

-Wat voor een glutenvrije snack of gerecht kan iemand je echt wakker voor maken?

“Nou, de persoon die de glutenvrije roze koek uitvindt die bijna of net zo lekker smaakt als de normale roze koek, nou daar mag je me echt -ik meen het serieus- daar mag je me tien keer voor wakker maken in de nacht want dat mis ik echt. De merken glutenvrije roze koek die ik tot nu toe ben tegengekomen die vond ik echt verschrikkelijk dus dat is echt een gemis in mijn leven oprecht”.

Wat heb je liever:

-Glutenvrij brood of glutenvrije ontbijtgranen

“Ontbijtgranen, en dan vooral de Chocopops, dat vind ik fantastisch”.

-Pizza of pannenkoeken

“Is voor mij duidelijk pannenkoeken, met spek, appel en stroop en appelmoes! Heel lekker”.

-Lekkere vette hap of liever gezond

“Ja dan moet ik eerlijk zijn; liever een vette hap. Moet ik niet te vaak doen natuurlijk maar ja sorry kom op jongens, we kunnen allemaal liegen maar we eten allemaal toch liever een hamburger dan een bakje sla?! Wat mij betreft dan”.

-Thuis of uit eten

“Dat is zeker uit eten, want ik ben een mega bourgondier wat dat betreft. Ik vind het heel leuk als mensen uitgebreid voor mij koken maar ik vind uit eten mega gezellig en ook gewoon heel lekker. Ook omdat je toch dingen eet die je thuis niet graag maakt of omdat ik dan bijvoorbeeld niet zoveel vervangers zoals glutenvrije pasta eet maar meer rijst of quinoa, dan vind ik het in een restaurant wel heel erg lekker om het dan wel te eten”.

-Voor iemand koken of dat er voor je gekookt wordt

“Is een hele simpele voor mij, ik vind het heerlijk als er voor mij gekookt wordt”.

-Op de bank of aan tafel

“Thuis sowieso op de bank, misschien dat ik het daarom ook wel zo leuk vind om aan tafel te eten als ik bij iemand ga eten als  er voor je wordt gekookt of als je naar een restaurant toegaat. Want dat is dan toch wel een speciaal gezellig momentje. Maar in mijn eentje dan eet ik toch wel op de bank”.

-Zoet of hartig

“Daar ga ik niet tussen kiezen, dat is en-en. Want als je bijvoorbeeld chocolade combineert met naturel chips, dan word je daar heel blij van. Ik wordt nu heel raar aangekeken door de kantinejuffrouw, maar dat maakt niet uit. Want iedereen vindt dat gewoon heel lekker”.

-Als je een toverstaf had, welk gerecht of product zou jij dan omtoveren tot een glutenvrije versie?

“Ik vind dat heel moeilijk, dat is eigenlijk die roze koek maar dan wil ik natuurlijk iets anders, ik ben nog even aan het denken. Ja ik houd onwijs van kroketten, ik vind glutenvrije kroketten echt helemaal niet lekker En de normale kroket, dat weet ik nog, oh die vond ik zo lekker met mosterd. Dus alsjeblieft maak daar ook nog iets goeds van, want jongens kom op, je kunt toch niet leven zonder een kroketje af en toe”.

-Heb jij tot slot nog een gouden tip voor onze volgers?

“Dat ik gewoon echt zou zeggen wat ik ook doe. Je geniet zoveel meer van eten op het moment dat je de dingen die je glutenvrij niet zo lekker vindt eet in een restaurant, waar ze er toch wat meer mee uit de voeten kunnen. En als je je thuis dan wat meer concentreert op makkelijke producten, niet verwerkte voedingsmiddelen en gewoon lekker gezond eet. En dat je er dan echt een feestje maakt als je ergens gaat eten dat je dan alle dingen kiest die je thuis toch net niet zo lekker maakt als dat een topchef dat glutenvrij voor je kan maken. Dus eigenlijk; gewoon meer uit eten gaan”!

Foto van Fien Vermeulen zelf.

radio presentatrice fien vermeulen

Foto van Fien Vermeulen zelf.

Fien Vermeulen eet glutenvrij