Volgersvraag: “Moet iedereen in een huishouden glutenvrij eten als iemand coeliakie heeft?”

Antwoord van de Glutenvrije Diëtist: In principe is dit niet standaard nodig, mits je goed op de kruisbesmetting met gluten let. Een greep uit de adviezen: gebruik altijd alleen schone keukenmaterialen, zorg voor glutenvrije potten en een botervloot waar geen glutenmessen in gaan en houdt alle glutenvrije producten apart. Door goed op te letten kun je in principe prima glutenvrij leven in een huis met gluteneters.

Door goed op te letten

kun je in principe prima

glutenvrij leven in een

huis met gluteneters.

Avondeten wel met hele gezin glutenvrij

Het is vaak wel makkelijker om de avondmaaltijd volledig glutenvrij te maken. Dan hoef je niet op te letten of je wel met de glutenvrije lepel roert en of er gluten in andere pannen “spetteren”.

Is dat dan niet heel duur?

Wat betreft de financiën; aardappels of rijst met vlees en groente hoeft niet duurder te zijn dan een glutenvolle maaltijd. Ik denk altijd maar zo: probeer zo min mogelijk gebruik te maken van glutenvrije vervangers en zoveel mogelijk van producten die van nature glutenvrij zijn.

Geldt deze richtlijn voor iedereen?

Natuurlijk kan het in sommige gevallen zo zijn dat geadviseerd wordt om echt met het hele gezin volledig glutenvrij te gaan, bijvoorbeeld als de antistoffen hoog blijven en/of iemand toch klachten blijft houden. Volg dan altijd het advies van de specialist of diëtist.

Heb jij ook een vraag omtrent jouw glutenvrije dieet voor de Glutenvrije Dietist? Stel deze dan hier!

Omdat wij onze volgers graag van waardevolle informatie voorzien zijn wij een samenwerking aangegaan met Lisanne Bosch. Lisanne is een glutenvrije diëtist met coeliakie en ze heeft ook een eigen website; www.glutenvrijedietist.nl. Zij zal regelmatig invulling gaan geven aan het terugkerende topic “Vraag het de diëtist” op onze blog.

gezin glutenvrij