Norah Eet Ook Glutenvrij

Norah Eet Ook Glutenvrij

Norah is een vlotte meid van 12 jaar uit Amsterdam en we kennen haar van Instagram. Zij maakt ook vlogs op haar eigen YouTube kanaal en op haar Instagram account besteed zij extra aandacht aan haar glutenvrije dieet. “Als ik ergens ben waar ze lekker brood hebben of een goede glutenvrije gerechten en waar het ook nog eens gezellig is, dan post ik dit altijd! Daar hebben anderen dan ook weer iets aan!”

Kan je ons vertellen waarom jij glutenvrij eet?

“Ik eet glutenvrij omdat ik coeliakie heb.”

Hoe lang houdt jij je al aan dit dieet?

“Al 8 jaar, want 8 jaar geleden kwam ik erachter dat ik coeliakie heb.”

Heb je een diëtist ingeschakeld?

“Nee.”

Wanneer kwam je erachter dat je niet tegen gluten kon?

“Toen ik 4 jaar was.”

Vind je het een moeilijk dieet?

“Het is niet moeilijk, maar het is soms wel lastig. Gelukkig zijn er steeds meer glutenvrije producten te krijgen in de winkels en restaurants hebben ook vaak glutenvrij brood. Helaas zijn restaurants nog niet goed met glutenvrije pizza en pasta. Maar dat neem ik dan zelf mee en vraag dan of ze een pizza op mijn eigen bodem willen maken.”

Heeft het volgen van dit dieet jouw leven positief beïnvloed?

“Ja, want toen ik het dieet nog niet volgde, had ik heel veel buikpijn en dat heb ik nu niet meer.”

Baal je ook wel eens dat je niet “gewoon normaal” kunt mee eten met de rest?

“Ja, zeker! Thuis heb ik er geen last van, ook al ben ik de enige die glutenvrij moet eten. Maar wij eten altijd hetzelfde, alleen is mijn eten dan glutenvrij. Ik eet dus nooit iets anders. Maar als ik op een terrasje zit, uit eten ga of bij vrienden thuis ben, dan nemen anderen lekkere dingetjes en dan kan ik daar niet aan mee doen, terwijl ik het ook heel erg lekker vind.”

Wat doe je als er op een feestje niks te eten is voor jou?

“Het komt bijna niet voor dat er helemaal niets voor mij is op een feestje. Meestal is er wel een soort chips dat ik mag of iets hartigs, zoals kaas of worst en mijn moeder heeft vooraf altijd even gevraagd wat er gegeten gaat worden, zodat ik zelf iets kan meenemen. Ik mag natuurlijk nooit taart. Ik neem wel eens een eigen taartje mee. Ook is er bijna altijd pizza op een kinderfeestje en dat mag ik ook niet… Er is dan vaak wel iets geregeld voor mij, maar dat is meestal niet zo lekker als pizza. Ik klaag nooit, want zij kunnen er ook niets aan doen.”

Heb je ook vrienden en/of familie die ook glutenvrij eten?

“Nee, niemand in mijn directe omgeving eet glutenvrij. Thuis eten mijn ouders en broertje soms ook glutenvrije pasta, maar meestal eten zij gewoon gluten. Mijn moeder kookt alleen voor mij glutenvrij.”

Houdt jouw omgeving genoeg rekening met jouw dieet?

“Al mijn goede vrienden en vriendinnen weten dat ik geen gluten mag en zij houden daar ook rekening mee. Als ik dan bij iemand ga spelen of logeren, zijn er altijd glutenvrije dingen voor mij in huis gehaald. En bij het avondeten eten we dan meestal met z’n allen iets waar geen gluten in zit.”

Hoe bereid jij je voor als je een dag niet thuis eet?

“Dan zorgt mijn moeder ervoor dat ik van alles bij me heb. Dus glutenvrij brood en snackjes. Op school heb ik een eigen bakje met snoep erin. Dus als er op school getrakteerd wordt en er is geen rekening met mij gehouden met de traktatie, dan neem ik iets uit dat bakje. Dat vind ik soms wel lastig, want dan hebben de anderen een lekkere cupcake of donut en dan moet ik weer iets uit die bak. Iedereen in de klas weet al sinds groep 1 dat ik geen gluten mag, maar helaas wordt het soms toch vergeten.”

Waar haal jij inspiratie vandaan voor het maken of bedenken van glutenvrije maaltijden?

“Ik ben 12 jaar, dus ik hoef nog niet te koken of te bedenken wat we eten. Maar ik mag natuurlijk gewoon aardappels, vlees, groente, vis en rijst. En als we pasta eten, krijg ik glutenvrije pasta. We hebben ook altijd glutenvrije pizza’s in de vriezer.”

Wat is jouw favo glutenvrije restaurant?

“Bo Nam in Amsterdam. Hier hebben ze Aziatisch eten en daarvan is bijna alles glutenvrij en zo lekker!”

Iedereen in de klas weet al sinds groep 1 dat ik geen gluten mag, maar helaas wordt het soms toch vergeten.

Wat heb je liever:

Glutenvrij brood of glutenvrije ontbijtgranen

“Glutenvrij brood, maar echt lekker brood is niet makkelijk te vinden.”

Pizza of pannenkoeken

“Pizza.”

Lekkere vette hap of liever gezond

“Allebei, maar gezonde hap mag ik vaak gewoon en vette hap niet altijd, dus ik zeg toch vette hap.”

Thuis of uit eten

“Uit eten.”

Voor iemand koken of dat er voor je gekookt wordt

“Voor mij laten koken.”

Op de bank of aan tafel

“Op de bank.”

Zoet of hartig

“Zoet.”

Wat voor een glutenvrije snack of gerecht kan iemand je echt wakker voor maken?

“Een pizza of sushi!”

Heb jij nog een gouden tip voor onze volgers?

“Ik heb meer een tip voor restaurants: zorg dat er glutenvrij brood of (afbak)broodjes zijn en doe nooit moeilijk als er zelf een pizzabodem of pasta meegenomen wordt. Het is heel naar als ze in een restaurant weigeren om iets glutenvrij klaar te maken. Maar geen glutenvrij brood, kan echt niet, vind ik dan.”

Tot slot; als je een toverstaf had, welk gerecht of product zou jij dan omtoveren tot een glutenvrije versie?

“Warm bittergarnituur!”

En ja, wie is het daar nou niet mee eens? Dat zou toch ideaal zijn als je overal gewoon een glutenvrije bittergarBedankt Norah voor jouw bijdrage, we blijven je volgen!

Ken of ben jij ook iemand die interessant is om te interviewen? Bijvoorbeeld een chefkok die glutenvrije gerechten bereid in een restaurant, een (semi) Bekende Nederlander of Coole Blogger die glutenvrij eet, of heb je gewoon zelf ook een leuk verhaal? Mail ons dan via dit contactformulier.